Griep? Naar huis!

Steeds meer werknemers blijven aan 't werk

27 maart 2014 1 minuten

Loyale werknemers, dat is toch wat je wilt? Maar niet altijd... Dit zijn juist de mensen die ondanks dat ze zich niet fit voelen, toch naar het werk komen. Met alle gevolgen van dien. Immers een griepvirus verspreidt zich razendsnel. Wil jij voorkomen dat je hele bedrijf platligt door de griep? Stuur personeel met griep naar huis!

Volgens onderzoeker Carl Koppeschaar van de internetmeting 'De Grote Griepmeting' gaan steeds meer mensen met griep gewoon naar het werk. Volgens 'De Grote Griepmeting' is het percentage mensen dat in januari 2014 met griep thuis bleef nog nooit zo laag geweest: 64 procent. Ter vergelijking: vorig jaar was dit 80 procent.

Crisis

Koppeschaar wijt dit aan de economische crisis. "Mensen zijn bang dat ze hun baan verliezen als ze verzuimen." Onverantwoord volgens de onderzoeker. "Mensen die doorlopen met een griep, kunnen een longontsteking oplopen. Daarnaast zijn zij ook nog eens een bron van besmetting voor collega's."

Beginnende griepepidemie

Volgens verschillende bronnen zou er momenteel sprake zijn van een beginnende griepepidemie. Bij onderzoeksinstituut Nivel, dat officieel de Nederlandse griepcijfers bijhoudt, is de toename nog niet te zien. De internetmeting 'De Grote Griepmeting' is doorgaans één tot twee weken sneller met het signaleren van griep. De toename van griepsymptomen kan deels worden verklaard door de vrieskou van vorige week.

Zo blijft je personeel gezond

Voorkomen is beter dan genezen, toch? Lees daarom dit artikel met stappenplan om je personeel gezond te houden. En geef vooral deze tips door: 

  • Gebruik papieren zakdoekjes bij het hoesten, niezen en snuiten

  • Beweeg en zorg voor voldoende frisse lucht

  • Was handen regelmatig met water en zeep

  • Eet extra groente en fruit

  • Zorg voor extra slaap

  • Raak mond, neus en ogen zo min mogelijk aan

  • Raak ook deurklinken, lichtknoppen en trapleuningen zo min mogelijk aan te raken

  • Vermijd lichamelijk contact met snotterige collega's

Bron: HRPraktijk / AD

Auteur

Patty Sjerps