Bijna 20 procent van zzp'ers start uit noodzaak

Merendeel starters begint met goede moed aan ondernemersavontuur

27 juni 2017 1 minuten

Starten uit noodzaak met een onderneming, dat is anno 2014 geen uitzondering meer. Men begint bijvoorbeeld een eigen onderneming vanwege ontslag bij de oude werkgever.

18,4 procent van de zzp’ers had geen andere optie en is gedwongen als zelfstandige te starten. Dat  blijkt uit de ZZP Barometer, afgenomen in februari 2014 onder 631 zzp’ers in Nederland. Een deel van deze ondervraagden geeft aan dat ze het ondernemerschap zien als enige mogelijke bron van inkomsten.  

“De discussie vanuit belangenbehartigers en politieke partijen focust zich teveel op deze minderheid, de grote meerderheid is gestart uit positieve redenen.” aldus initiatiefnemer Jeroen Sakkers

Vrijheid

De belangrijkste reden om een eigen onderneming te starten is een combinatie van de volgende zaken; vrijheid (60,9 procent), meer flexibiliteit (56,6 procent) en onafhankelijkheid (41,8 procent). Toch, ondanks dat de media, vakbonden en politieke partijen je misschien anders willen laten geloven, is de gemiddelde ondernemer een kansondernemer en willen ook graag als ondernemer behandeld worden; maakt hierbij zelf de keuzes voor het pensioen, het wel of niet afsluiten van een AOV en welke tarieven 'ie hanteert.