Opnieuw minder omzet mobiele telefonie

Afname door minder gebruik van spraak- en sms-diensten

12 juni 2017 1 minuten

De omzet uit mobiele dienstverlening (spraak, sms en dataverkeer) is in 2013 verder gekrompen. Telecomaanbieders in Nederland zagen een daling van 6,7 procent in vergelijking met 2012. Dat blijkt uit onderzoekscijfers van marktonderzoeker Telecompaper.

De totale omzet van de Nederlandse telecomaanbieders in 2013 bedroeg 5,4 miljard euro. In het vierde kwartaal van 2013 versnelde de omzetdaling met 8,6 procent tot 1,3 miljard euro.

Afname zet zich voort

In de voorgaande twee jaren verschrompelde de omzet al met 4,5 en 3,8 procent. Telecompaper schrijft de krimp van het afgelopen jaar toe aan een dalende omzet uit spraakdiensten en een verdere afname van de inkomsten uit sms-verkeer. Particulieren en bedrijven gebruiken steeds meer apps en online diensten om te communiceren, zoals What'sApp en andere chatfuncties.

Volgens Telecompaper zagen de drie grote aanbieders in ons land hun inkomsten vorig jaar teruglopen. Bij KPN ging de omzet het hardst omlaag (min 7,7 procent). T-Mobile presteerde het minst slecht met een daling van 5,5 procent. Vodafone, na KPN de grootste, behaalde 6,4 procent minder omzet in 2013. De onderzoekers voorzien dat de totale mobiele telecommarkt dit jaar verder krimpt. Ze verwachten een daling van 4 procent naar 5,2 miljard euro.