Wat kan de deeleconomie voor jou betekenen?

Kansen en bedreigingen van de Collaborative Economy

13 januari 2017 2 minuten

Crowdfunding, crowdsourcing, de deeleconomie, co-creatie: hippe trends, maar wat betekenen ze voor de toekomst? Het project Crowd Expedition onderzoekt hoe ondernemers de oude en nieuwe economie kunnen combineren tot een duurzaam model.

Martijn Arets gaat samen met ondernemers op zoek naar de werkelijke toegevoegde waarde van de 'Collaborative Economy'. Dit is een overkoepelende term voor begrippen als crowdsourcing, crowdfunding, social business, co-creatie en de deeleconomie. Het project Crowd Expedition onderzoekt hoe ondernemers deze nieuwe economie kunnen gebruiken om huidige businessmodellen te versterken.

Onderzoek

De Zaak en MKB Servicedesk zijn media- en kennispartners van het project. Jij kunt ook meedoen. Crowd Expedition is gestart met crowdfunding via OnePlanetCrowd, een crowdfundingplatform voor duurzame projecten. Als je investeert in het project ga je mee op expeditie en leer je hoe je jouw onderneming kunt versterken met de nieuwe economie.

Delen en ruilen zijn eeuwenoud, maar de huidige techniek maakt nieuwe manieren om samen te werken en te delen mogelijk. In deze Collaborative Economy ontstaan innovatieve, succesvolle projecten, denk aan berichtendienst Whatsapp, huizenruil via AirBnb of muziek delen via iTunes. Deze nieuwe verdienmodellen kunnen bestaande bedrijven zien als bedreiging, maar ook aangrijpen als kans.

Nieuwe verdienmodellen

"Juist de combinatie van oud en nieuw, net als bij generaties, is belangrijk om tot een duurzaam resultaat te komen", vertelt expeditieleider Martijn Arets. Hij deed zelf ervaring op met crowdfunding en de kracht van online ambassadeurs tijdens de lancering van zijn boek Brand Expedition. Volgens hem moet er nog flink wat gebeuren om de Collaborative Economy op een duurzame manier in te zetten.

"Er liggen wel degelijke grote kansen voor bestaande bedrijven", vertelt Arets. "Organisaties moeten zichzelf opnieuw uit vinden om klaar te zijn voor de toekomst. De vraag is: hoe? Dát is waar deelname aan Crowd Expedition aan bijdraagt."

Toegevoegde waarde

Arets gaat samen met een kernteam en 80 experts op expeditie. Zij gaan op bezoek bij bedrijven uit diverse sectoren in heel Europa om erachter te komen wat de deeleconomie voor hen kan betekenen. Niet alleen bedrijven die al succes hebben met nieuwe businessmodellen, maar ook ondernemers die nog geen idee hebben welke toegevoegde waarde de nieuwe economie hen kan bieden.

Als je je als ondernemer aansluit ontdek je welke kansen en bedreigingen er voor jouw organisatie en branche in het verschiet liggen. Investeerders krijgen persoonlijke workshops, presentaties, nieuwsbrieven en onderzoeksresultaten. Daarnaast hebben zij toegang tot de online community en speciale evenementen rondom de Collaborative Economy. De bijdrage van jouw organisatie wordt via alle kanalen gedeeld. Via het platform en de kanalen van mediapartners MKB Servicedesk en De Zaak bereikt het team al 350.000 ondernemers per maand.

Auteur

Claartje Vogel

Schrijft al meer dan 10 jaar over economie, financiën en ondernemen, onder andere voor MKB Servicedesk. Zoekt graag ingewikkelde zaken uit en houdt van verhalen vertellen. Reist ondertussen de wereld rond.