Ondernemer houdt veranderingen op arbeidsmarkt niet bij

MKB Trends Kwartaalupdate

22 september 2016 2 minuten

Ondernemen 2.0 is in de meeste bedrijven nog niet doorgedrongen. Ondernemers in Nederland lopen achter de feiten aan, omdat de arbeidsmarkt sneller verandert dan zij bij kunnen houden. Dit blijkt uit de MKB Trends kwartaal update, die dinsdag gepubliceerd is.

Loslaten 9-5-stramien blijkt moeilijk

De Nederlandse ondernemers begrijpen nog weinig van flexibele werkplekken. Tegenwoordig kun je met je hele kantoor werken in de cloud, zodat het personeel plaats- en tijd-onafhankelijk is. Van 9 tot 5 op kantoor zitten is overbodig, maar werkgevers hebben moeite deze mentale omslag te maken, zo tonen de cijfers aan. (Meer gegevens op pagina 5 van het rapport)

Werkgever weet niet waar hij talent moet vinden

Veel ondernemers denken dat zij talentvol personeel kunnen vinden via een vacature in de krant of in een vacaturebank. Dat terwijl de ontmoetingsplek voor werkgevers en werknemers is gedigitaliseerd. Doordat ondernemers nog niet optimaal gebruikmaken van social media, weten ze de juiste kandidaten niet te bereiken. De ondernemer is geen voorloper op dit gebied, maar hobbelt achter de massa aan. (Meer gegevens op pagina 6 van het rapport)

Motivatie vervangt autoriteit

Op de werkvloer wordt tegenwoordig anders met autoriteit omgegaan dan voorheen, maar ondernemers gaan daar niet makkelijk in mee. Werknemers willen gemotiveerd worden in plaats van gekoeioneerd, maar veel werkgevers weten niet hoe ze dat aan moeten pakken. Ze investeren weinig in het ontwikkelen van de eigen competenties. Daarnaast blijkt dat investeren in de medewerkers ook niet hoog op hun agenda staat. (Meer gegevens op pagina 7 van het rapport)

Niet voor het leven

Uit de cijfers blijkt tevens dat ondernemers in stijgende mate geïnteresseerd zijn in flexibele arbeidskrachten. Ondanks dat de economie aantrekt, hebben ze het idee dat werknemers voor het leven zijn laten varen. (Meer gegevens op pagina 4 van het rapport)

Cijfers

MKB Trends kwartaal update is een product van MKB Servicedesk en De Zaak. Er wordt geput uit externe bronnen, plus een eigen database met:

  • 175.000 unieke bezoekers per maand op www.mkbservicedesk.nl

  • Oplage van het tijdschrift De Zaak: 140.000, ca. 350.000 lezers

  • 150.000 unieke bezoekers per maand op www.dezaak.nl

  • 1100 downloads gemiddeld per maand

  • 1000 door ondernemers ingevulde scans, gemiddeld per maand.

  • Gegevens verzameld door het eigen Support Center, waar ondernemers vragen stellen; gemiddeld 500 contactmomenten per maand.

Deze rapportage geeft beknopt de conclusies weer uit de periodieke update van MKB Trends 2014. Data verzameld door Dutch Network Group (MKB Servicedesk en De Zaak), in samenwerking met De Baak Business Academy. Ondersteund door bronnen als CBS, MVO Nederland en het Nationale Social Media Onderzoek 2014 (Newcom Research & Consultancy). Gegevens zijn bijgewerkt tot 3 april 2014.

Download hier het gehele rapport!

Auteur

Nerina Vilchez