Het is weer ‘business as usual’ in Turkije

Economische missie succesvol verlopen

11 april 2018 2 minuten

De economische missie naar Turkije met minister Lilianne Ploumen is succesvol verlopen. Onze correspondent in Turkije, Marc Guillet, vertelt na afloop van de missie in MKB RadioCafé over de hoogtepunten.

Zo'n dertig ondernemers, waaronder veel mkb-ers, volgden in haar kielzog. Guillet: “Ik vond het mooiste dat de minister een bezoek bracht aan de multi-functionele tuinbouwkas van 800 m2 op het terrein van het presidentiële paleis in Ankara. Dat is namelijk gebouwd door het Nederlandse bedrijf Thermoflor uit Poeldijk.”

Kansen voor mkb

De Turkse economie groeit en is een van de grootste van de wereld. Ze staan nu op nummer zeventien. Maar voor wat betreft innovatie staan ze op plek 71. “Daar liggen ook veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Tijdens de missie werd ook bekend dat Nederland meedoet aan de Innovatieweek in december van dit jaar.”

Luchthaven

Agrifood, tuinbouw, gezondheid, lifesciences, hightech. Een bont gezelschap ging mee in de slipstream van de minister. Zo ook de ondernemer achter het bedrijf Robin, die mobiele vogelradars verkoopt. Hij voerde maar liefst zeventien gesprekken met potentiële klanten en partners. Guillet: “Dit komt omdat er naast de twee bestaande luchthavens er nog een luchthaven bij gaat komen die de grootste ter wereld moet worden. Dit ligt allemaal aan de Bosporus, een belangrijke corridor voor trekvogels. Robin denkt dat ze met hun apparatuur flink wat kunnen verkopen.”

Waarom een handelsmissie?

Een aantal ondernemers heeft al voet aan wal gezet in Turkije, maar gaat toch mee met een handelsmissie. Waarom eigenlijk? “Dat is vooral omdat ze meer potentiële partners of klanten kunnen vinden. Een van de ondernemers zei ook dat je je betrokkenheid moet laten zien. Dit doe je door een aantal keren te komen. Bovendien liep de minister voorop, dat geeft een extra cachet aan bijeenkomsten op bijvoorbeeld het consulaat. De minister opent dus deuren”.

Twijfel?

Deze missie was eigenlijk eind 2013 gepland, maar toen was er te weinig belangstelling door grote protesten en politiegeweld. Dat was niet alleen bij de Nederlanders, maar ook in Turkije zelf. “Toen de huidige regeringspartij in maart weer met grote overtuiging won, toen trok de belangstelling weer aan. Een van de ondernemers zei zelfs: ‘Het is weer business as usual’”.

Update Business Guide Turkije

Marc Guillet is mede-auteur van een handige boekje over zakendoen in Turkije. “Meer dan honderd pagina’s met actuele informatie en tips, inspiratie en interviews met ondernemers die al zakendoen in Turkije. Ik raad elke ondernemer aan die op het vinkentouw zit en denkt zal ik wel of zal ik niet, download gratis de business guide Turkije!” 

Auteur

Patty Sjerps