'Bereid je goed voor en zorg voor de juiste contacten'

MKBuzz in Polen | Interview Ben van de Vrie ING

25 juni 2014 2 minuten

Wat zijn de kansen voor Nederlandse ondernemers in Polen? Op 24 juni presenteerde ING z'n nieuwste rapport over Polen. Willem Overbosch in gesprek met Ben van de Vrie van ING.

De MKBuzz is dinsdag 24 juni in Warschau. Vlak na de presentatie van het nieuwste rapport van het Economisch Bureau van ING sprak Willem Overbosch met Ben van de Vrie over de kansen voor Nederlandse ondernemers. Ben van de Vrie is directeur Marketing Zakelijk bij ING en bestuurslid van het Nederlands Pools Centrum voor Handelsbevordering, en is betrokken bij de handelsmissie.

'Nederlandse export naar Polen stijgt verder'

Volgens het rapport zullen ook Nederlandse exporteurs de komende jaren profiteren van de robuuste economische groei in Polen. De export vanuit Nederland was vorig jaar ruim 9 miljard euro en zal eind 2015 zijn gestegen tot circa 10,6 miljard euro. Van de Vrie: "De Poolse economie is de afgelopen jaren geweldig goed gegroeid. Van 2004 tot 2013 was er een groei van meer dan 40 procent. Als je dat afzet tegen Noordwest Europa is dat een heel mooi resultaat. Daarnaast groeit de export naar Polen sterk. Dit zijn hele goede macro-economische ontwikkelingen waar ondernemers gebruik van kunnen maken."

Veel kansen voor ondernemers

Wat zijn de belangrijkste sectoren en branches waar je als ondernemer in Polen zou moeten instappen? Polen heeft een brede economie, er liggen in heel veel sectoren kansen. "Maar ik denk dat je goed moet kijken wat je als Nederland te bieden hebt. Waar ben je goed in? En waar kun je je onderscheiden ten opzichte van de concurrentie die hier groot is. Waar zit echt groei in? Ik denk dan toch aan onze traditionele sectoren: scheepsbouw, techniek, watermanagement en agricultuur. Maar je ziet soms ook verrassingen in de machinebouw", vertelt Van de Vrie.  

Lange adem

Ondernemers die starten met zakendoen in Polen adviseert Van de Vrie een goede voorbereiding. "Zorg dat je de juiste contacten hebt, daar kan een handelsmissie geweldig bij helpen. Zorg er ook voor dat je heel goed weet wat je wilt bereiken en dat je dit goed pitcht. Maak duidelijk wat je kan en wat je wil. Investeer in je contacten en heb de juiste adviseurs en heb een lange adem. Je moet hier niet komen voor een eenmalige winst."  

MKBuzz in Polen

De MKBuzz is mee met de economische missie in Polen. We doen live verslag van de handelsmissie en volgen de deelnemers op de voet. Met onze oranje schoolbus heeft ondernemend Nederland al vaker kennis kunnen maken, hij rijdt het hele land rond. Maar nu is de MKBuzz dus de grens over naar Polen, om nieuwe markten te veroveren, te laten zien waar kansen liggen voor het mkb en ondernemerschap te promoten.