Dag van Nationale Rouw

Overzicht maatregelen en gebeurtenissen

24 juli 2014

Minister-president Rutte heeft aangekondigd dat woensdag 23 juli 2014 een dag van nationale rouw in Nederland is. Op deze dag komen de eerste slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 aan in ons land. Hoe geeft Nederland invulling aan deze dag van nationale rouw?

De eerste twee militaire vliegtuigen met slachtoffers zullen om 16.00 uur in Eindhoven arriveren. Na de landing volgt een trompetsignaal en een minuut stilte. Volgens het ministerie van Justitie kan iedereen zich hierbij aansluiten. Verder kunnen op verschillende momenten van de dag klokken luiden, met name vijf minuten voor aankomst van de vliegtuigen.

Vlag halfstok

Op alle gebouwen van de rijksoverheid hangt de Nederlandse vlag halfstok. Datzelfde gebeurt bij gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland. Burgers en ondernemers mogen hun vlag ook halfstok hangen.

Vlaginstructie

  • Bij het half stok vlaggen moet de vlag volgens de regels eerst helemaal omhoog worden gehesen. Zodra de vlag vol gehesen is, haal je hem neer tot het midden.

  • Een vlag, volledig gehesen of halfstok, mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. De vlag mag volgens de vlaginstructie alleen tussen zonsopgang en zonsondergang uithangen. Tussen zonsondergang en zonsopgang wordt de vlag naar beneden gehaald (gestreken).

  • Als je de vlag strijkt volgens de etiquette, moet je de vlag eerst vol hijsen en daarna rustig neerhalen.

  • Het ophangen van de vlag gebeurt met de rode baan aan de bovenzijde. De oranje wimpel wordt alleen gebruikt op Koningsdag en koninklijke verjaardagen. Laat de oranje wimpel tijdens een dag van nationale rouw achterwege. 

    (bron: vlaginstructies.nl)

Evenementen en winkeliers

Winkels mogen in principe open blijven en evenementen mogen doorgaan. “Het is aan de winkeleigenaars en de organisatoren om te bepalen hoe er met de rouw wordt omgegaan”, meldt gemeente Amsterdam. Geef als ondernemer of organisator in elk geval je personeel, bezoekers en klanten de ruimte voor een minuut stilte omstreeks 16.00 uur. Diverse evenementen kondigen een  versoberd programma aan of lassen een speciaal stilte-moment in. De Parade in Utrecht en de Tilburgse kermis worden bijvoorbeeld omstreeks 16.00 uur stilgelegd. Het verschilt per ondernemer hoe je het best invulling geeft aan de dag van nationale rouw. MKB Servicedesk houdt ook een minuut stilte en is zodoende om 16.00 uur niet bereikbaar.

Snelwegen

De snelwegen A2 en A27 worden ‘s middags gedeeltelijk afgesloten wanneer de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden overgebracht van Eindhoven naar Hilversum. Hoe laat precies is niet bekend. De voertuigen rijden over de A2 via ‘s-Hertogenbosch naar Utrecht. Bij knooppunt Everdingen gaan ze de A27 op naar Hilversum. Het is niet bekend hoe laat de stoet aankomt bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne. Rijkswaterstaat roept mensen op om niet stil te staan langs de route. “Om een vlotte en waardige doorgang te garanderen, worden de snelwegen A2 en A27 tijdens het passeren van de colonne afgesloten voor het overige verkeer. Enkele kilometers voor en na de colonne maakt de politie de weg vrij”, meldt Rijkswaterstaat.

Schiphol en OV

Tijdens de minuut stilte om 16.00 uur zullen geen vliegtuigen vertrekken of landen op Schiphol. Ook het openbaar vervoer houdt rekening met de dag van nationale rouw. Tijdens de minuut stilte zullen alle taxi’s, bussen en treinen van Connexxion bijvoorbeeld stilstaan. Een woordvoerster van ProRail laat weten dat de treinen van de NS om veiligheidsredenen wel blijven rijden. Omdat het precieze tijdstip onbekend is, kunnen machinisten pas laat worden gealarmeerd over de minuut stilte. Dat is te gevaarlijk.

Omroepen

De publieke omroepen passen hun programmering aan. De hele dag is er geen reclame te zien en te horen. De zenders zullen geen amusement laten zien en op de radio wordt de muziek aangepast. Wanneer de vliegtuigen met de eerste slachtoffers landen in Eindhoven, schakelen alle tv- en radiozenders live over.

Auteur

Claartje Vogel