'Mkb nog onbekend met nieuwe financieringsvormen'

Crowdfunding en microfinanciering groeien
Er komen steeds meer alternatieve financieringsvormen op de markt, maar veel ondernemers gebruiken het nog niet wegens 'drempelvrees'. Dat staat in een nieuw rapport van onderzoeksbureau Panteia over 'alternatieve' financiering in Nederland. De belangrijkste conclusies op een rij.
Welke financieringsvormen zijn er?
Klik hier
Download het gratis whitepaper
Naar MijnMKB
Welke financieringsvorm past bij jou?
Klik hier
Gebruik het financieringskompas van ABN Amro
Test het gratis
 
In het rapport Bedrijfsfinanciering: zo kan het ook (update 2014) worden de belangrijkste onderzoeken van de laatste jaren op het gebied van financiering samengevoegd.
 

Kleine bedragen moeilijk gefinancierd

‘Wie relatief bescheiden bedragen zoekt voor de start van zijn bedrijf, voor werkkapitaal, uitbreiding of vernieuwing heeft minder kans die te krijgen bij de gevestigde financie¨le instellingen dan wie om miljoenen vraagt.’ Met name kredieten onder de 250.000 euro zijn steeds lastiger te krijgen concludeert Panteia. Sinds 2008 (het begin van de kredietcrisis) neemt het aantal afgewezen aanvragen ieder jaar met 4 procent toe. Vooral het kleinbedrijf blijkt lastig te financieren voor banken en andere financiële instellingen.
 

Meer ‘alternatieven’ op de markt

Omdat banken door verscherpt toezicht minder bedrijven kunnen financieren en vaker een hogere rente moeten vragen, zien steeds meer andere financiers kans om de markt te betreden. De laatste jaren zijn er dan ook vele aanbieders bijgekomen. Toch is de bank nog altijd veruit de grootste financier van ons land met een aandeel van ongeveer 75 procent van alle bedijfsfinancieringen.
 

Crowdfunding groeit

Crowdfunding blijkt een snel groeiende financieringsvorm in de wereld en ook in Nederland. Een aantal feiten op een rij:
  • In 2013 werd er wereldwijd ruim 5 miljard dollar gefinancierd via crowdfunding
  • In 2011 werd er in Nederland 1 miljoen euro gefinancierd via crowdfunding
  • In 2012 werd er in Nederland 11 miljoen euro gefinancierd via crowdfunding
  • In 2013 werd er in Nederland 32 miljoen euro gefinancierd via crowdfunding
  • In 2014 wordt er in Nederland +/- 80 miljoen euro gefinancierd via crowdfunding
  • Nederland telt 29 crowdfundingplatforms(3e van de wereld, na de VS en GB)
                           
‘Steeds meer crowdfundingplatforms beschikken inmiddels over een ontheffing of vergunning van de AFM. Ook tonen banken en financie¨le dienstverleners zoals matchmakers interesse en ontwikkelt crowdfunding zich tot onderdeel van de financieringsmix van bedrijven’, aldus het rapport.
 

Microfinanciering groeit

Ook microfinanciering groeit in Nederland. Qredits is de enige aanbieder in Nederland en heeft sinds 2009 al ruim 5000 kredieten verstrekt voor een totaalbedrag van 90 miljoen euro. Vorig jaar kwam er naast de optie van een microkrediet (tot 50.000 euro) ook de optie van een MKB-krediet (tot 150.000 euro) bij. De overheid heeft al aangekondigd dat het een nieuwe uitbreiding wil stimuleren.
                

Alternatieven nog onbekend

Het rapport ziet met name binnen het mkb nog weinig kennis over alterntieve financieringsvormen. ‘Doorgaans weten ondernemers wel wat crowdfunding, kredietunies en dergelijke ongeveer inhouden, maar hebben ze nog drempelvrees om er daadwerkelijk gebruik van te maken... De bekendheid van alternatieve financieringsmogelijkheden neemt toe, maar het vertrouwen bij ondernemers om met nieuwe initiatieven in zee te gaan is nog broos.’

Kabinet: Extra financiering voor bedrijven

Vooral meer financieringsruimte voor export en innovatie
Op Prinsjesdag 2014 kwam het kabinet met goed nieuws voor bedrijven die op zoek zijn naar geld. De overheid stelt maximaal 2,5 miljard euro...

Hoe dien ik een kredietaanvraag in?

Aanvraagprocedure banken en andere financiers
De weg naar financiering voor je bedrijf begint met een goede voorbereiding. Daarna dien je een aanvraag in. Maar hoe doe je dat precies?

Ratings: wat zijn het, hoe werkt het?

Kom positief uit de bus bij BKR, Graydon, D&B en Euler Hermes
Bij een kredietaanvraag word je als ondernemer onder de loep gelegd door de financier. De eerste stap is vaak het kijken naar je rating. Maar wat is...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten