Inhaken op belastingaftrek voor zzp’ers enzo

Column Marianne van de Water | belasting en zzp'ers

06 september 2018 2 minuten

Al bijna negen jaar ben ik zzp’er en oh oh oh, wat ik geniet ik van alle belastingregels en procedures, voor- en nadelen, wat wel en wat niet aftrekbaar is, VAR-verklaringen en meer. Stiekem geniet ik natuurlijk helemaal niet van dat belastinggedoe; hier schakel ik graag mijn boekhouder voor in. Die zzp’er is.

Weet je wat ook zo leuk is? Dat ik als zzp’er nog veel meer andere zzp’ers als specialist inhuur. Voor mijn website, teksten, marketing, advocatenzaken en secretariële ondersteuning. En dat ik me op die manier conformeer aan het zo moderne nieuwe werken. Dat ook zo aangemoedigd wordt. Maar dat terzijde.

Explosieve groei

Een explosieve groei in de maatschappij, dus een uithangbordje met “HALLO, HIER ZIJN WIJ”, creëert aandacht. En het geeft instanties een mooi zetje om zo’n groep eens wat meer in het zonnetje te zetten. Of anders gezegd: eens tegen het licht te houden.

Natuurlijk is het zo dat je met zo’n explosieve groei, of zoals sommigen het noemen, ’wildgroei’ aan zzp’ers (vaak trouwens aangemoedigd door het UWV) wel eens te maken krijgt met zelfstandigen die niet van nature de keuze hebben laten vallen op het ondernemerschap. Maar is dat erg? Er zijn trouwens interessante statistieken die laten zien dat het gros van de  zzp’ers de grens van die 24.000 euro niet eens bereikt. Hoezo aftrek…?

Zzp en ozp

Ooit heb ik wel eens een pittige discussie gehad met Arko van Brakel en een geachte heer van het ministerie van Economische Zaken. Wat mij betreft mocht er wel een splitsing komen tussen zzp’ers en de ozp’ers. Want dat ben ik, een Ondernemende Zelfstandige Zonder Personeel. Maar die splitsing is er niet, dus dat is een non-issue. Niet over zeuren dus. Je bent zzp’er, of je bent het niet. Je hebt belastingvoordelen, of niet.

Het blijft een gedoe, hoe je het ook wendt of keert. Vroeger hoorde ik mensen klagen dat ze zoveel belasting moeten betalen. Van huis uit ben ik opgegroeid met het antwoord: “Als je veel belasting moet betalen, zal je ook wel veel verdienen”. Laat mij maar belasting betalen, denk ik dan.

Ondernemend Nederland

De krant en/of je buik er van vol? Gezien het tempo waarop zaken in Nederland gaan, zullen verdere beslissingen heus niet morgen genomen zijn. En ook ondernemend Nederland zal nog van zich laten horen. Maar ik heb al besloten: het ondernemerschap is wat mij betreft te leuk om hierover buikpijn te krijgen.

Mijn mening is dus duidelijk tweeledig. Logisch, ik ben tenslotte een weegschaal.

Auteur

Marianne van de Water