Zwangere medewerker voortaan langer vrij

Meer verlof voor ouders vanaf 1 januari 2015

23 december 2014 1 minuten

Medewerkers die een kind verwachten, hebben vanaf januari 2015 recht op meer vrije dagen. Wat zijn de veranderingen op het gebied van verlofregels voor ouders? En wat moet jij dus doorvoeren in je HR-beleid?

Meerlingen

Vrouwelijke medewerkers die een meerling verwachten, hebben vanaf januari 2015 recht op vier weken meer verlof. Dus in plaats van veertien tot zestien weken (tien weken bevallingsverlof en vier tot zes weken zwangerschapsverlof) verlof, heeft een moeder van een meerling recht op achttien tot twintig weken verlof.

Vaders

Heb je medewerkers wiens vrouw een kind verwachten? In plaats van twee dagen, hebben zij voortaan recht op vijf dagen verlof. Overigens: deze drie extra dagen verlof zijn voor rekening van je werknemer. De eerste twee dagen worden wél betaald uit jouw portemonnee.

Ziekenhuis

Ook voor vrouwelijke medewerkers wiens kindje na de geboorte in het ziekenhuis wordt opgenomen geldt een uitbreiding van het verlof. Na de ziekenhuisopname, krijgt de moeder nog tien weken de tijd om het kind te verzorgen. 

Overlijden

Een verandering die je niet hoopt tegen te komen: bij overlijden van de moeder tijdens de bevalling, gaat het verlof over naar de vader. Heb je dus een mannelijke medewerker wiens vrouw overlijdt tijdens de bevalling? Dan zal hij het verlof overnemen.