“Vooral mkb’ers bellen Vertrouwenslijn Afpersing”

Kleinere bedrijven meer last van angst bij afpersing

30 december 2014 2 minuten

Als ondernemer denk je niet snel dat je ermee te maken krijgt: afpersing. Uit onderzoek blijkt dat toch zo’n duizend ondernemers per jaar te maken krijgen met afpersers. Speciaal voor dit soort situaties is de Vertrouwenslijn Afpersing in het leven geroepen.

Cursus Preventiemedewerker

Will Meijers is een van de twee mensen aan de andere kant van de lijn. Sinds 2011 bemant hij de vertrouwenslijn, die gratis en anoniem is. “Ik ben gepensioneerd politieman en ben door het ministerie van Veiligheid en Justitie gevraagd om ondernemers te helpen die worden afgeperst.” Beluister hier het radio-interview met Will Meijers: 

Blijven helpen

Meijers werkte 40 jaar lang bij de politie, waarvan 20 jaar bij de recherche. Eenmaal met pensioen gegaan, wilde hij toch nog wat betekenen in zijn vakgebied en mensen helpen. “Zeven jaar geleden bemande ik eenzelfde soort telefoonlijn voor de regio Limburg, maar later werd besloten dat er een vertrouwenslijn voor heel Nederland moest komen. Dat doe ik nu drie jaar.”

‘Zelden aangifte’

De Vertrouwenslijn Afpersing is een initiatief van vier partijen: het ministerie van Veiligheid en Justitie, Horeca Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland. “Ze hebben dit initiatief genomen naar aanleiding van een onderzoek in Limburg, waar 4 procent van het bedrijfsleven aangaf wel eens afgeperst te zijn. Toch komen er zelden aangiftes binnen bij de politie. Deze telefoonlijn helpt ondernemers anoniem met hun probleem.”

Contacten

Meijers en zijn collega krijgen gemiddeld 125 telefoontjes per jaar. “Dit zijn dan vooral mkb’ers en zzp’ers die om advies en hulp vragen, want de grotere bedrijven hebben hun eigen contacten met juristen en advocaten meestal wel. Kleinere bedrijven hebben die contacten vaak niet en ze zijn bang voor de veiligheid van hun gezin en bezittingen. Angst speelt hierin een grote rol.”

Tips

“Het is voor de ondernemers die bellen niet altijd noodzakelijk om aangifte te doen. Een goed gesprek met de lokale wijkagent kan soms ook een goede oplossing zijn. Ook kunnen mensen bij de Criminele Inlichtingsdienst terecht of bij Misdaad Anoniem. Ik geef altijd advies aan de telefoon over wat de persoon in kwestie dan het beste kan doen. Soms ga ik ook naar de ondernemer toe voor een face-to-face gesprek, afhankelijk van de situatie.”

Advies

Een advies dat Meijers graag mee wil geven aan ondernemers die worden afgeperst: “Zorg dat je een vaste contactpersoon bij de politie hebt. Op die manier kun je die persoon meteen op de hoogte stellen van veranderingen in de situatie, zonder dat je steeds opnieuw hetzelfde verhaal hoeft te vertellen.” En daarnaast: “Probeer nooit te betalen. In bijna 100 procent van de gevallen komt de afperser terug voor meer geld.”

Auteur

Romy Donk