Overgangsregeling voor transitievergoeding

Tot 2020 gold er een overgangsregeling

02 maart 2020

Er bestond tot 2020 een overgangsregeling voor de transitievergoeding. Er was er een overgangsregeling voor werkgevers tot 25 werknemers en een gunstigere regeling voor 50-plussers, maar ook deze bestaat niet meer.

Whitepaper Flexibele arbeidscontracten

Wat is de transitievergoeding?

Sinds 2015 moet je jouw tijdelijke werknemers een transitievergoeding betalen als je na ten minste twee jaar hun arbeidsovereenkomst niet verlengt. Per 2020 is de regeling verruimd. Nu hebben werknemers vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding. De vergoeding bedraagt een derde maandsalaris per dienstjaar. 

De vergoeding is bedoeld voor scholing of om over te stappen naar een ander werk. De transitievergoeding is onderdeel van de Wet Werk en Zekerheid.

Transitievergoeding berekenen? Check onze tool.

Overgangsregeling

Werkgevers met minder dan 25 werknemers werden tot 2020 beschermd voor de zware lasten die de transitievergoeding mee konden brengen. Als er sprake was van een slechte financiële situatie, konden de werkgevers de dienstjaren van vóór 1 met 2013 onder voorwaarden niet meerekenen. Ten gunste van oudere werknemers was er ook een regeling voor 50-plussers. Zij kregen een hogere vergoeding als ze meer dan 10 jaren bij de werkgever hadden gewerkt. Voor die jaren werd de vergoeding berekend over een halve maandsalaris in plaats van over een derde maandsalaris.

De overgangsregelingen behoren dus tot het verleden.

Auteur

Claartje Vogel