Thuis op kantoor

Trends voor op de werkvloer

02 maart 2020

Een hond op kantoor, de lay-out van het kantoor gaat een grote rol spelen en gezond werken komt helemaal in. We geven jullie een inzicht in welke trends hip worden op kantoor. Wij belichten vijf trends die binnenkort wellicht intreden bij jullie op kantoor.

Onbeperkt persoonlijk advies

De eerste trend: een dier op kantoor

Een vissenkom op kantoor, dat zie je regelmatig. We kijken er niet meer gek van op. Wat wél opvalt, is dat ook andere dieren steeds vaker een plekje op kantoor krijgen. Honden, katten, konijnen. Allemaal leuk en aardig zo’n kantoordier, maar wat moet je er mee? Dat denken veel mensen in eerste instantie. Het heeft echter ook daadwerkelijk een functie. Uit een onderzoek van de Virginia Commonwealth University blijkt dat werknemers die vergezeld worden door een hond productiever zijn. Je komt meer tot rust en dit leidt tot een verhoging van de productiviteit. Zie jij het zitten, een ‘werkplekkonijn’ of een ‘kantoorhond’ die rondloopt bij je op kantoor?

Waar we in ons land nogal eens huiverig zijn over een kantoordier, is het in de Verenigde Staten niet vreemd meer. Bekende grote bedrijven als Google, Amazon en Ben&Jerry’s staan bekend om de hondvriendelijkheid. Sterker, Google heeft zelfs een ‘Dog Policy’ in het leven geroepen. Volgens een onderzoek van KNOL in Eindhoven hebben kantoren waar een konijn ronddwaald een veel meer rustgevende werkomgeving.

De tweede trend: een hip kantoor om personeel te overtuigen

De economie trekt al enkele jaren aan in ons land. Bedrijven groeien: start-ups worden scale-ups. Het gevolg? Bedrijven moeten weer alles uit de kast trekken om personeel te werven. Een aspect waardoor je mensen het laatste zetje kunt geven om voor jouw bedrijf te kiezen, is de werkomgeving. Een hip kantoor dus. Of je nu kantoorruimte huurt in Amsterdam, op zoek bent naar een kantoor in Eindhoven of kantoor houdt in pak ‘m beet Groningen of Twente, overal zijn mensen hier gevoelig voor. Kijk naar de kantoren van bedrijven als Booking.com, Groupon, Uber en Coolblue, stuk voor stuk prachtige kantoren. Eigentijdse omgevingen waar miljoenen aan gespendeerd zijn. Niet voor niets dat juist deze bedrijven de laatste jaren in opkomst zijn, toch? 

De derde trend: meer gemeenschappelijke ruimten op kantoor en minder kantoorruimte

Minder kantoorruimte een trend… Het klinkt misschien gek, toch is dat het niet. Bij grote, moderne bedrijven is het zo dat er meer gemeenschappelijke ruimte is en de netto vierkante meters aan kantoorruimte krimpen. In navolging van de grote bedrijven, upgraden bedrijfsverzamelgebouwen en kantoorbelevingsconcepten de kantoren tot kantoren met veel ‘social areas’ en ‘lounge areas’. 

Waar zich dit in uit? In kantoorgebouwen waar ruimte is voor barretjes, loungehoekjes, inspirerende vergaderruimten, belhokjes en relaxzitjes. Je ziet bijvoorbeeld tafelvoetbaltafels, biljarttafels en dartborden. Meer plekken op kantoor die niet tot jouw eigen kantoorruimte behoren, maar waar je wel gebruik van kunt maken. Je ziet dit momenteel al veel in kantoren in Rotterdam en andere grote steden in ons land.

De vierde trend: ruimte om snel te krimpen of groeien op kantoor

Je hebt bedrijven die bizar snel groeien, maar bijvoorbeeld ook ondernemingen die gestaag krimpen. Houd hier bij het huren van een kantoorruimte rekening mee. Een flexibele lay-out van het kantoor helpt je hierbij. Laat je dus adviseren voordat je een nieuwe kantoorruimte huurt en laat een flexibel werkplan opstellen, indien je verwacht te groeien of te krimpen. Houd rekening met de toekomst. 

Het is veel verstandiger om ervoor te zorgen dat je nieuwe kantoor mee kan groeien met jou als onderneming, in plaats van dat je juist voor een korte termijn een kantoorruimte huurt om niet langdurig vast te zitten aan een kantoor. Korter huren, is duurder. Vergelijk het met een auto leasen: hoe korter de looptijd, hoe hoger de maandelijkse lasten. De keuze is aan jullie, wij zijn er wel over uit…

De vijfde trend: een gezond werkklimaat

Een bootcamp met je collega’s, waarom niet? Het hoeft natuurlijk niet iedere werkdag, maar eens per week jezelf fysiek uitputten met je collega’s kan erg gezond zijn. Verstandig om het voor werktijd te doen, je bent namelijk meteen wakker. En het geeft de teambuilding een boost. Wanneer bootcamp je net iets te gek is, kan het leuk zijn om met collega’s tijdens de lunch een wandeling te maken. Gunstige weeromstandigheden spelen daarbij natuurlijk een rol, helemaal doorweekt terugkomen van een wandeling heeft nou niet bepaald een positieve invloed.

Je hoeft niet te sporten om een gezond klimaat op kantoor voor elkaar te boksen. Planten in kantoorruimten worden bijvoorbeeld weer helemaal hip. De laatste jaren verloor het aan populariteit, maar inmiddels zien we allemaal weer het belang van een gezond werkklimaat. Na het lezen van deze trends kun je concluderen dat de cirkel rond is: mensen, dieren en planten op kantoor…