Geld lenen voor je bedrijf?

Top 5 financieringsvormen voor het mkb
Als je extra vermogen nodig hebt voor je bedrijf kun je geld lenen bij verschillende instanties. Maar welke partijen zijn het meest relevant voor het midden- en kleinbedrijf? Een top 5.
Ontdek hoe je je vermogen kan beleggen voor later
Klik hier
Krijg toegang tot de gratis pensioengids
Lees verder
Gratis - ‘Een Pensioenplan in 15 Minuten’
Klik hier
Zorg voor voldoende vermogen voor later
Lees verder

1. De bank (69%)

Veruit de meeste bedrijfskredieten in Nederland worden door de bank verstrekt. De laatste jaren is er sprake van een sterke daling door de kredietcrisis, maar nog altijd 65 procent van de kleine bedrijven (tot 50 werknemers) in Nederland wil geld lenen bij de bank. Van het midden- en grootbedrijf (50 - 250 werknemers) klopt nog ruim driekwart (78%) eerst bij de bank aan voor nieuw vreemd vermogen.
Bij kleine bedrijven werd vorig jaar zo'n 52 procent van de kredietaanvragen door de bank geweigerd. Bij middelgrote bedrijven was dat 28 procent en bij grote bedrijven 6 procent. De eisen van de banken zijn verscherpt, maar de bank blijft voorlopig de grootste financier van ons land.
 

2. Informal investors (7%)

Zo'n 7 procent van het mkb ziet in 2014 een goed alternatief in investeerders, ook wel business angels of informal investors genoemd. Zij kunnen je geld lenen of geven in ruil voor een bepaalde tegenprestatie, vaak aandelen in je bedrijf. Er zijn in Nederland verschillende platforms waarop ondernemers met investeerders worden gekoppeld. Vooral kleine bedrijven denken aan investeerders. Maarliefst 21 procent van het kleinbedrijf heeft zijn hoop gesteld op informal investors.
 

3. Crowdfunding (5%)

Met stip op 3: crowdfunding. Geld lenen of krijgen van een grote groep bekenden en onbekenden via een online crowdfundingplatform. 5 procent van het midden- en kleinbedrijf ziet crowdfunding in 2014 als een goede oplossing. Crowdfunding groeit hard in Nederland. Naar verwachting wordt er in 2014 zo'n 75 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. In 2013 was dat nog 32 miljoen euro.
 

4. Familie en vrienden (4%)

Geld lenen van je rijke oom of tante. Ook in 2014 is een lening van een familielid, vriend of vage kennis nog steeds een goede manier om je bedrijf te financieren. Vooral kleine bedrijven doen graag een beroep op hun naaste omgeving (5%).
 

5. Leasen / huren (3%)

De meeste bedrijven willen geld lenen om hun werkkapitaal te financieren. Je kunt ook 'geld lenen' door bedrijfsmiddelen te huren of te leasen. Denk aan je bedrijfsauto's, maar ook aan printers, servers, graafmachines, bedrijfspanden, etc. Bij veel bedrijfsmiddelen is een huur- of leaseconstructie mogelijk, waardoor jij meer financiële speelruimte hebt om te ondernemen. 4 procent van het midden- en kleinbedrijf verwacht in 2014 extra te leasen of huren.
 
Cijfers: MKB Kredietdesk / Financieringsmonitor 2014-1 (Panteia)
 

De hoofddoelstelling van de Fisher Groep is het helpen van cliënten bij het bereiken van hun beleggingsdoelstellingen en zorgt dat je voldoende vermogen hebt voor later. Leer hierover meer in de gratis pensioengids ‘Een Pensioenplan in 15 minuten’ en krijg toegang tot doorlopende actuele inzichten.


Groei ondernemers in problemen door banken

MKB Trends kwartaalupdate 2
Ondernemers zien na jaren crisis weer groei en willen uitbreiden, maar krijgen geen financiering van de bank. Dit blijkt uit de vragen die het tweede...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten