RI&E, wat levert het op?

21 mei 2019 24 mei 2019

Elke werkgever is verplicht om op gezette tijden een Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) af te nemen. Jij dus ook. Zo’n onderzoek moet leiden tot een Plan van Aanpak om de gezondheid en veiligheid in je bedrijf te bevorderen. Je kunt je voorstellen dat dat tijd en geld kost. Maar wat levert het eigenlijk op?

Eerst de kosten

De prijzen voor een RI&E variëren enorm. Wat het voor jouw bedrijf zal kosten hangt onder meer af van hoeveel medewerkers je hebt, hoeveel vestigingen, het soort bedrijf en het soort functies dat je medewerkers bekleden. Je kunt een deel van de taken bij je preventiemedewerker neerleggen, maar je kunt er ook voor kiezen het uit te besteden aan een externe expert.

Ad van Zundert is veiligheidskundige bij ArboNed. Hij ziet dat werkgevers de RI&E voor zich uitschuiven. “Het kost nou eenmaal tijd, geld en energie om de RI&E en bijbehorende vervolgstappen uit te voeren. Maar uitstel leidt in dit geval niet tot afstel. Wat je als ondernemer zeker niet wil, is de inspectie over de vloer, terwijl je arbobeleid niet op orde is. Dan betaal je een boete en moet je alsnog alle onderzoeken en vervolgstappen uitvoeren.”

De RI&E helpt je besparen

Het gemiddelde verzuim in het mkb stijgt. En één verzuimdag kost een ondernemer zo’n 250 euro. Dat is niet bepaald niks. Met een RI&E spoor je risico’s op. Door ze te herkennen en te signaleren voordat ze leiden tot ongelukken, verzuim of vertrek, kun je een hoop geld besparen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer werkgevers zien dat een RI&E meer is dan een verplicht nummer voor de Arbowet. Ad van Zundert: “Het is een onmisbaar instrument om je mensen gezond, veilig en met plezier aan het werk te houden. En zodoende ook flink te besparen op bedrijfskosten. Zeer zeker de moeite waard dus.”

Steunpunt RI&E maakte een filmpje over de vraag wat het oplevert. Je bekijkt het hier.

De cijfers

Eén in veiligheid geïnvesteerde euro levert er twee op. Dat berekende het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het werk (EU-OSHA). Wanneer je investeert in de gezondheid van je personeel verbetert dat de werksfeer en vergroot dat de betrokkenheid. Personeel is daardoor gemotiveerder, productiever en het verzuimt minder. Bovendien zorgt minder verloop ervoor dat de kennis en kunde van de medewerkers binnen je bedrijf blijft. Zo houd je meer tijd over voor ontwikkeling.

“Mijn advies is dan ook altijd: zorg ervoor dat je arbobeleid goed op orde is”, zegt RI&E-expert Ad van Zundert. “Het jaarlijkse ‘onderhoud’ valt dan over het algemeen heel erg mee. De RI&E is een investering, maar als er vervolgens jaren niets verandert aan de arbeidsomstandigheden en wetgeving, kost het up-to-date houden van je arbobeleid hoogstens een paar uur per jaar.”

ArboNed helpt

Wil jij weten wat een RI&E voor jouw bedrijf kost? Laat je voorlichten door ArboNed. Zij kunnen de RI&E uitvoeren, toetsen of helpen bij het Plan van Aanpak. Kijk hier naar de mogelijkheden.