Vakantiegeld uitkeren, van bruto naar netto

Hoeveel vakantiegeld is verplicht?

14 mei 2020

Dromen jouw medewerkers al weg bij de gedachte aan uitgestrekte bossen en wuivende palmbomen? Als werkgever help je ze die droom (deels) te realiseren. De meeste ondernemers keren namelijk elk jaar in mei of juni het vakantiegeld uit. Hoe hoog is dat vakantiegeld, bruto en netto?

Het is goed om te beseffen dat vakantiegeld niet een soort cadeautje is van jou als werkgever. Het vakantiegeld hoort namelijk gewoon bij het loon.  De regeling is ontstaan om ervoor te zorgen dat een werknemer toch inkomen zou hebben als hij of zij vrij was. Het idee was namelijk dat een werknemer zelf niet goed genoeg zou kunnen sparen voor zo’n periode.

Hoe hoog is het vakantiegeld (bruto/netto)?

Het vakantiegeld is minimaal 8% van het bruto jaarloon van het afgelopen jaar (van 1 juni tot 31 mei). Hier gaat nog belasting vanaf, dan kom je op een netto bedrag. Wist je dat:

  • Als je werknemer ziek is, de opbouw van het vakantiegeld gewoon doorloopt?

  • Andere betalingen zoals een eindejaarsuitkering of winstuitkering niet meetellen voor de berekening van het vakantiegeld?

  • Je sinds 2018 ook de volle waarde van overuren moet meetellen?

Van bruto vakantiegeld naar netto

De 8% van het bruto jaarloon is niet het bedrag wat uiteindelijk op de bankrekening van je medewerker staat. Hier gaat eerst nog belasting af. De hoogte hiervan hangt af van het inkomen van je werknemer. Een voorbeeld: Stel, je medewerker verdient € 2.000 bruto per maand, dit is € 24.000 per jaar. Het vakantiegeld is minstens 8% van dit bedrag: € 1.920.  24.000+1.920= 25.920.  € 25.920 valt volledig in het laagste tarief (in 2020): Tot € 68.508 is dat 37,35%. 

Het netto bedrag is dan € 1202,88. Hier wordt nog een verrekening toegepast voor de loonheffingskorting (afhankelijk van inkomen), hierdoor komt het uiteindelijke bedrag op € 1150.