'Octrooi moet betaalbaar worden voor starter'

Europese Commissie wil proceskosten lager maken voor mkb
Een octrooi aanvragen: voor de meeste kleine of startende ondernemers is het onbetaalbaar. Om een patent-aanvraag haalbaar te maken voor mkb'ers, wil de Europese Commissie de proceskosten verlagen.
Dat heeft Eurocommissaris Michel Barnier tegenover het Financieele Dagblad verklaard. Hij zegt in de krant de hoge startkosten voor een bedrijf als een enorme handicap te beschouwen.
 
Octrooiaanvraag in drie verschillende talen
Twee maanden geleden hebben de lidstaten van de EU een akkoord bereikt over de invoering van een Europees octrooi. Wil je een patent aanvragen, dan hoef je deze voortaan alleen nog in het Duits, Engels en Frans op te stellen, in plaats van in alle talen van de landen waar je de registratie voor aanvraagt. De nieuwe regel scheelt je enorm aan vertaalkosten waardoor de aanvraag van een Europees octrooi veel goedkoper wordt. Alleen Italië en Spanje doen niet mee aan het initiatief.
 
Nog steeds twee keer zo duur dan de VS
Op dit moment is het veel duurder om een patent in de EU aan te vragen dan in de VS. Volgens berekeningen van de Europese Commissie zijn de totaalkosten voor de aanvraag van een octrooi in de EU 36.157 euro, waarvan 23.375 euro aan vertaalkosten. Deze kosten zijn met de invoering van het nieuwe Europese octrooi niet zomaar verdwenen, in verband met een overgangstermijn van twaalf jaar. Over twaalf jaar moeten die vertalingen door vertaalcomputers worden gedaan. In de overgangsperiode kost het 6.425 euro om een octrooi aan te vragen in de 25 lidstaten die met het gezamenlijke patent meedoen. Wil je daarnaast ook nog in Italië en Spanje een patent hebben, dan komen de totaalkosten op 10.463 euto. Na de overgangsperiode kost een patent in de 25 lidstaten nog steeds 4.725 euro: een flinke kostenreductie, maar nog steeds meer dan twee keer zoveel dan in de VS.
 
Mkb helpen
Tijdens de overgangsperiode nemen de kosten van een patentaanvraag wel af, maar voor het midden- en kleinbedrijf blijft het duur, vindt ook Barnier. 'Daarom willen we het mkb helpen,' verklaart hij tegenover het Financieele Dagblad. 'Ik heb daarvoor het plan om met een Europees fonds voor Europese octrooien te komen.'
 
Bron: Het Financieele Dagblad

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten