Hoe kan ik als zzp'er mobiel gaan werken?

Door gebruik te maken van technologische ontwikkelingen

24 januari 2013

Je bent een eenpitter en wilt mobiel gaan werken. Maar hoe doe je dat? Door optimaal gebruik te maken van technologische ontwikkelingen.

De ene dag werk je bij een klant, de andere dag juist weer thuis of (deels) onderweg of op een mobiel kantoor. Als zelfstandig professional bepaal je zelf waar en wanneer je werkt. Heerlijk die ongekende vrijheid.

Jij bepaalt

Maar als je zzp'er bent, betekent dat ook dat je ook zelf verantwoordelijk bent voor de aanschaf van je apparatuur. En als je mobiel wilt werken is goede apparatuur in combinatie met het juiste abonnement onontbeerlijk. Nadeel is dat je als zelfstandige alles zelf moet bekostigen. Voordeel is dat jij de keuzes maakt en dus precies kunt aanschaffen wat bij jou en je werk past.

Wat heb je nodig

Dat is afhankelijk van waar en hoe vaak je mobiel werkt. Maar de basisuitrusting voor een mobiel werkende zelfstandige bestaat in ieder geval uit drie belangrijke elementen.

1 Een smartphone

Die heb je misschien al. Een smartphone is eigenlijk een telefoon en kleine zakcomputer ineen. Je kunt er –uiteraard- mee bellen, maar ook je mail checken, je agenda beheren en op het internet surfen.

2 Laptop

Als je mobiel gaat werken, heb je naast je pc of mac (voor zover je die nog hebt) ook een laptop nodig. Welke, dat hangt af van je werkzaamheden en wat je prettig vindt. Je kunt kiezen uit een laptop of een macbook, een formaat van 13-inch, 15-inch of 17-inch,  een ‘simpel’ model of het nieuwste van het nieuwste.

Tip: Kijk goed naar wat bij jou, je werk en je budget past.

3 Mobiel internet

Om optimaal mobiel te kunnen werken, heb je ook een mobiel internetabonnement nodig.  Daarmee heb je altijd toegang tot alle online informatie, bedrijfsdocumenten of -applicaties en communicatietools. Bij het afsluiten van een abonnement krijg je een modem dat je in de usb-poort van je laptop kan steken. Maar nieuwe laptops hebben vaak een ingebouwde 3G modem waardoor je zelf alleen nog maar een SIM kaart hoeft te plaatsen. 

Waar moet je op letten?

  • Bepaal wat voor soort gebruiker je bent. Dat maakt namelijk nogal wat uit bij de grootte van de databundel die je nodig hebt en de benodigde snelheid. Ben je een incidentele gebruiker, dan heb je iets anders nodig dan een grootverbruiker.

  • Bekijk dan welke applicaties je wilt gebruiken. Hoe intensiever die zijn (denk bijvoorbeeld aan online streaming video), des te hoger de snelheid die je wilt bereiken.

  • Werk je regelmatig in het buitenland? Kijk dan ook naar eventuele internationale abonnementen en de per MB prijs. Die ligt in het buitenland namelijk lager dan de per MB prijs die betaalt met een Nederlands abonnement.

Valkuil

Ik ga op vakantie en neem mee… mijn smartphone en laptop. Handig om het wereldnieuws op te volgen of even een telefoontje mee te plegen met het thuisfront. Maar de valkuil voor veel zelfstandigen; je beantwoord ook tussendoor ‘even’ de mailtjes van je klanten of zit zelfs voor je tent een factuur te maken.

Tip: Spreek met je partner of jezelf een tijdslimiet af.

Fiscaal aftrekbaar

Koop je een smartphone, laptop of Ipad voor de zaak, dan zijn de kosten daarvan fiscaal aftrekbaar. Ook je zakelijke abonnement is aftrekbaar. Overleg met je accountant hoe je dit het beste kunt doen.  

Auteur

redactie - Brigiet Bluiminck