Auto: privé of van de zaak?

Tips voor de inkomstenbelasting

14 februari 2014

Een auto is in de meeste gevallen ‘fiscaal keuzevermogen’. Dat betekent dat je bij je aangifte inkomstenbelasting kunt kiezen of je een pas aangeschafte auto rekent tot je privévermogen of je ondernemingsvermogen. Hoe maak je die keuze? Een paar tips.

Factoren

Soms is het voordelig om de auto op de zaak te zetten. In andere gevallen pakt de keuze voor privé het gunstigste uit. De keuze is met name afhankelijk van de volgende factoren:

Wat voor jou het gunstigste is, hangt heel erg af van de specifieke situatie, maar er gelden een paar vuistregels.

  1. Koop je een oude auto met een hoge cataloguswaarde en maak je veel zakelijke kilometers: dan is het vaak voordeliger je auto te tot je privévermogen te rekenen.

  2. Koop je een nieuwe auto met weinig zakelijke kilometers en een laag bijtellingspercentage: dan is het vaak voordeliger je auto aan te geven als ondernemingsvermogen.

Tip: nauwkeurige berekening

Afhankelijk van al de bovengenoemde factoren kun je berekenen wat uiteindelijk voor jou het meest voordelig is. Robert Rutgers, fiscaal adviseur van Flynth: “De exacte berekening van je voordeel is geen eenvoudige klus. Er zijn wel online tools die je daarbij kunnen helpen, maar deze geven geen volledig beeld. Het is daarom slimmer om een boekhouder of accountant in te schakelen om je exacte voordeel te berekenen.”

“En, let op: De keuze die je maakt voor de inkomstenbelasting hoeft niet per definitie ook te gelden voor de omzetbelasting. Ook dat kan in sommige gevallen voordelen bieden.”

Auteur

Raphael Klees