Algemene voorwaarden: zwarte lijst
Welke bepalingen mag je niet opnemen in de algemene voorwaarden?
Als je algemene voorwaarden voor je onderneming opstelt, kun je niet alles wat je wilt erin opnemen. In de wet staat een zwarte lijst met bepalingen die niet in de algemene voorwaarden mogen voorkomen.
Wetswijzigingen per 1 januari 2015
Wat verandert er voor ondernemers?
Op 1 januari 2015 en op twee momenten daarna zijn er wettelijke bepalingen doorgevoerd die van invloed zijn op werkgevers. We zetten de belangrijkste wetswijzigingen en regels vanuit de overheid voor je op een rij.
Rookverbod ook in klein café
Wat betekent dit voor jouw zaak?
Op plekken waar mensen werken mag je niet roken. In een kantoortuin van een verzekeraar is een rookverbod eenvoudig uit te voeren. In de horeca is het een ander verhaal. Sinds 2004 is het roken op werkplekken verboden. In 2008 is dit ook doorgevoerd in de horeca. In eerste instantie waren kleine cafés nog uitgezonderd, maar dat is niet meer het geval.
Aanzegtermijn: laat op tijd weten of een tijdelijk contract wel of niet wordt verlengd
Hoe lang is de aanzegtermijn?
Heeft je medewerker een tijdelijk contract van zes maanden of meer? Dan moet je uiterlijk één maand voor het contract eindigt, schriftelijk laten weten of je het wel of niet gaat verlengen. Anders loop je risico op een boete van maximaal een maandsalaris.
Wanneer vraag je een Verklaring Omtrent het Gedrag aan?
Wat is een VOG precies en hoe kom je er aan?
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is soms nodig voor een ondernemer of werknemer. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij er wordt gewerkt met vertrouwelijke gegevens, geld, kwetsbare personen, of bij een aanbesteding. Wat is een VOG precies en hoe vraag je hem aan?
Overgangsregeling voor transitievergoeding
Tot 2020 gold er een overgangsregeling
Er bestond tot 2020 een overgangsregeling voor de transitievergoeding. Er was er een overgangsregeling voor werkgevers tot 25 werknemers en een gunstigere regeling voor 50-plussers, maar ook deze bestaat niet meer.
Voorkom problemen door de Wet werk en Zekerheid
Checklist: waar moet je op letten?
De Wet werk en zekerheid is in 2015 in werking getreden, maar sindsdien al weer meerdere keren gewijzigd. Voor je personeelszaken is het belangrijk om de wet- en regelgeving goed na te leven. Een aantal belangrijke aandachtspunten lichten we toe. Hoe leef je de Wet werk en zekerheid goed na?
Extra regelgeving transitievergoeding
Vanaf de eerste werkdag bestaan er nu rechten
Bij ontslag bestaat er recht op een ontslagvergoeding, ook wel transitievergoeding genoemd. Er mogen bepaalde kosten in mindering worden gebracht op de vergoeding, zoals kosten voor een opleiding. Hier zijn aanvullende regels voor, zoals dat je werknemer hier vooraf mee moet instemmen.
Welke stappen doorloop ik bij ontslag?
In zes stappen het ontslag van je werknemer regelen
Als je één of meerdere medewerkers moet ontslaan, dan heb je te maken met strikte ontslagregels. Wat houden ze in en in welke volgorde komen deze verplichtingen aan bod?
Rechter weigert ontslag werknemer steeds vaker
Gevolgen WWZ na 1e jaren
In de eerste jaren na het instellen van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in 2015, blijken werknemers goed beschermd te worden door rechters. Er werden veel minder ontslagvergunningen verstrekt en werkgevers betaalden hogere vergoedingen om er onderling uit te komen. Sinds 1 januari 2020 is het geven van ontslag aan werknemers vereenvoudigd voor werkgevers. Waar komt het door?