Wetsvoorstel digitalisering vertoont gaten
Column van ICT-jurist Lennert Ouwerkerk
Civiele procedures moeten veel simpeler kunnen door de procedure bij de rechter via internet te laten starten. Dat is althans de gedachtegang achter het wetsvoorstel dat minister Opstelten indiende. De nieuwe wet moet de rechtspraak beter, sneller en goedkoper maken. Maar is dit ook zo?
Is je medewerker aansprakelijk in geval van een datalek?
Column Simone Dirven | Meldplicht datalekken
In mijn praktijk merk ik een tweedeling als het gaat om hoe bedrijven omgaan met de meldplicht datalekken. Aan de ene kant zijn er bedrijven die nog lastig te overtuigen zijn van het feit dat ze echt iets moeten gaan doen. En aan de andere kant zijn er bedrijven die zelf al met allerlei (al dan niet inventieve en doelgerichte) plannetjes komen.
Tips voor verhalen van bijkomende kosten bij nadeelcompensatie
Column Christa Lagerweij-Duits
Ondernemers laten zich regelmatig bijstaan door een advocaat en/of hun accountant bij het verhalen van hun inkomensschade als gevolg van openbare werken (nadeelcompensatieverzoek). Uiteraard brengt dit kosten met zich. Kan de ondernemer deze advieskosten verhalen op de overheid? Ja, als de ondernemer recht heeft op nadeelcompensatie. Hoe gaat dit in zijn werk? Waaraan moet de ondernemer denken? Hieronder volgen een aantal tips.
Wat te doen met een slecht functionerende werknemer?
Column Arnoud van Dalen | Functioneringsgesprek en ontslag
"Ik weet het niet meer," zei de succesvolle ondernemer Niels die tegenover mij zat. “Kasper was altijd een goede kracht maar de laatste tijd functioneert hij slecht. Ik wil eigenlijk van hem af. Maar ontslaan is niet zo makkelijk en ik ben bang dat het mij veel geld gaat kosten." Gelukkig kon ik Niels helpen.
Hoe kom ik los van mede-aandeelhouders?
Column Arjen Paardekooper
Wat kun je doen als je een geschil hebt met (een van) je mede-aandeelhouders? Onze columnist en jurist Arjen Paardekooper duikt het wetboek in. Hij geeft je tips om een geschil te beslechten.
Is een raad van commissarissen slim binnen een familiebedrijf?
Column Arjen Paardekooper | Het nut van een commissaris
Iedere vennootschap kan een raad van commissarissen instellen en bij de grote vennootschappen is dat zelfs wettelijk verplicht. Een raad van commissarissen bij een kleinere vennootschap is niet altijd noodzakelijk en het instellen daarvan werd voorheen veelal als statusverhogend gezien.
Bestuurdersaansprakelijkheid
Wat is bestuurdersaansprakelijkheid?
Ben je bestuurder van een rechtspersoon (bv, nv, stichting of vereniging) en maak je fouten bij de uitvoering van je taken? Dan kun je persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de geleden schade.
Construction Allrisk
Wat is Construction Allrisk (CAR)?
Bij een bouwproject kan veel misgaan. Er kan schade ontstaan aan het werk zelf, aan eigendommen van de opdrachtgever en aan hulpmiddelen zoals steigers en gereedschappen. Een Construction Allrisk-verzekering (CAR) verzekert relevante bouwrisico’s.
Beroepsaansprakelijkheid
Wat is beroepsaansprakelijkheid?
In een adviserend beroep ligt een vergissing altijd op de loer. Je gebruikt bijvoorbeeld verkeerde cijfers of je maakt een fout in de planning waardoor de oplevering per ongeluk maanden later is. Dergelijke fouten kunnen grote financiële gevolgen hebben. Je kan dan aansprakelijk zijn voor de vermogensschade.
Wat is de compensatieregeling?
Overzicht wettelijke compensaties na stroom- en gasstoringen
Na een grote stroomstoring of gasstoring heb je niet altijd recht op een schadevergoeding. Bij extreme weersomstandigheden moet je bijvoorbeeld zelf voor noodstroom zorgen. Soms kun je wél standaardcompensatie krijgen. Een overzicht van de wettelijke compensaties.