Zo verlaag je je ondernemerskosten

Bespaar slim op de kosten van je bedrijf

24 april 2019

Als ondernemer wil je natuurlijk een gezond bedrijf runnen. Met een gezonde omzet en lage kosten. Al kunnen de kosten van al die verplichte randzaken best oplopen. In dit artikel tips om je ondernemerskosten op verschillende gebieden in de hand te houden.

Eerste Hulp bij Online Boekhouden

Bankieren

Als je een eigen bedrijf hebt, heb je meestal ook een zakelijke bankrekening nodig. De kosten hiervan liggen een stuk hoger dan bij een particuliere bankrekening. Bij zakelijk bankieren komen vaste en variabele kosten kijken. De vaste kosten verschillen nogal per bank. Het loont dus om als je start als ondernemer de tarieven te vergelijken, want later overstappen is niet makkelijk. Op zakelijkbankieren.nl worden tarieven vergeleken. Variabele tarieven betaal je voor transacties. Die kosten kun je zo laag mogelijk houden door betalingen per batch te doen, klanten zoveel mogelijk te laten pinnen (geld storten en kleingeld kosten geld) en alles online te regelen. Wees ook kritisch over de noodzaak van zakelijke creditcards en geld opnemen in het buitenland. Dit is best prijzig, en niet altijd noodzakelijk.

Verzekeren

Als ondernemer ben je verplicht een aantal verzekeringen afsluiten. Voor je bedrijfspand en bedrijfsmiddelen, zakelijke aansprakelijkheid, je personeel. Veel ondernemers sluiten bij de start van hun bedrijf de nodige polissen af en laten het er dan bij. Dat is zonde. Het loont de moeite om de verzekeringen eens in de zoveel tijd tegen het licht te houden en te zien of een andere maatschappij lagere tarieven voert. Er zijn veelal voordelen voor nieuwe klanten, dus een overstap is vaak lucratief. En in het algemeen geldt: verzeker alleen risico’s die je niet zelf zou kunnen dragen. Let ook goed op dubbele dekkingen: als de inboedel al verzekerd is, hoeft de dure laptop niet ook nog apart verzekerd te worden. Nog een tip: verzekeraars willen graag pakketkorting aanbieden. Dus een lagere premie als je meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij afsluit. Klinkt goedkoop, is het lang niet altijd. Blijf dus tarieven vergelijken.

Boekhouden

De administratie uitbesteden aan een boekhouder of accountant kost al snel een paar honderd euro per jaar. Houd deze kosten in de hand door te kiezen voor een boekhoudservice voor een vast bedrag per maand. Zorg dat je wel financieel advies krijgt van een boekhouder. Zo voorkom je dat je belastingvoordelen misloopt omdat je er niet mee bekend bent of dat je kosten vergeet op te voeren die je wel van je winst mag aftrekken. Een goede boekhouder of accountant verdient zichzelf terug, ook als je kiest voor een online boekhoudservice voor een vast bedrag per maand.

Personeel

De grootste kostenpost voor menig bedrijf is het personeel. Hier kun je op besparen door gebruik te maken van regelingen en subsidies. Als je een 56-plusser of een arbeidsgehandicapte in dienst neemt, krijg je korting op werkgeverspremies. Daarnaast kun je besparen op personeelskosten door verzuim terug te dringen. Een zieke werknemer kost 200 tot 400 euro per dag. Als werkgever kun je je verzuim terugdringen door een gezonde levensstijl te stimuleren en oog te houden voor de balans tussen werk en privé. Flexibele werktijden geven bijvoorbeeld heel veel rust, wat het risico op burn-out (een van de voornaamste redenen van uitval) verkleint. Zorg ook dat werknemers ‘s avonds en in het weekend niet blijven werken en zorg dat ze tevreden blijven met hun baan. Personeel dat niet gelukkig is is minder productief en meldt zich ook vaker ziek. Ook door te kiezen voor meer flexibel personeel, uitzendkrachten en stagiairs kun je besparen op personeelskosten. Je hebt dan immers alleen mensen in dienst op het moment dat je ze ook echt nodig hebt.

Energie

Heb je een eigen bedrijfsruimte? Dan kun je waarschijnlijk veel besparen op je energierekening. Heb jij bijvoorbeeld nog ouderwetse TL-verlichting of zelfs gloeilampen? Vervangen voor spaar- of led levert veel op. Ook betere isolatie verdient zichzelf snel terug. Of zet de verwarming deze winter eens een graadje lager. Niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu. Mogelijk kun je ook zonnepanelen overwegen. En natuurlijk je gezonde verstand gebruiken: lampen, computers en beeldschermen uitzetten als je ze niet gebruikt, niet te veel onnodig printen en de afwasmachine alleen aan als hij vol is. Daarnaast loont het, net als bij verzekeringen, zeker de moeite om bijvoorbeeld jaarlijks de tarieven van energieleveranciers te vergelijken en over te stappen op de goedkoopste aanbieder. En nog een goede energiebespaarder: laat je werknemers als dit mogelijk is regelmatig thuiswerken. Dit helpt hen ook de balans tussen werk en privé goed te houden, wat het ziekteverzuim weer kan drukken. Win-win.