Waarom betaal ik meer voor muziek dan mijn collega-ondernemer?

Column | Factoren die invloed hebben op de hoogte van je rekening

31 januari 2013

Het regent klachten over de rekeningen welke gepaard gaan met het muziek gebruik. Wij als ondernemers betalen voor muziek, maar weten vaak niet waar we voor betalen. Ook weten we bijna nooit hoe onze rekening tot stand komt.

MKB-Nederland heeft verschillende onderzoeken gedaan naar muziekgebruik door het mkb. Uit deze onderzoeken komt naar voren dat ondernemend Nederland zeker bereid is om te betalen voor muziek. Wij willen immers ook voor onze producten en diensten worden betaald, maar dan we willen ook weten waar we voor betalen. En dat blijkt voor velen onduidelijk. Uit een onderzoek van de NMA bleek al eerder dat de methodes van Buma Stemra & Sena ondoorzichtig zijn. De NMA concludeerde dat er meer transparantie moet komen. Beide organisaties beloofden beterschap.

Verschil in afdracht 

De samenstelling van de rekening voor muziekgebruik is en blijft voor velen een gigantisch vraagteken. Hoe komt dat toch? Ik sprak onlangs een eigenaresse van een broodjeszaak. De dame in kwestie meldde mij dat ze een rekening voor haar muziekgebruik had ontvangen van ruim € 950,-. Haar collega van 100 meter verderop heeft een soortgelijke onderneming en betaald  “slechts” € 450,-?!?

Nadat wij via de telefoon zaken als het type onderneming, het aantal personeelsleden, etc hadden vergeleken, kwam ook ik niet tot een sluitend antwoord met betrekking tot het verschil in kosten. Wat ik niet wist was of de collega-ondernemer verderop een een eventuele korting via een “Mantelovereenkomstt” kreeg. Dit zou een verschil kunnen verklaren, maar laten we eerlijk zijn: de helft van de kosten is toch fors te noemen.

Mantelovereenkomst? 

Buma Stemra en Sena sluiten met brancheorganisaties zogeheten "Mantelovereenkomst”. Met een dergelijke overeenkomst wordt voor een bepaalde branche een korting overeengekomen. Dit natuurlijk onder voorwaarde dat de brancheorganisatie een aanzienlijk volume heeft, anders heeft het voor de Buma Stemra en Sena geen zin. De Mantelovereenkomst met een brancheorganisatie is dus een van de factoren waardoor ondernemers verschillende rekeningen ontvangen.

Andere mogelijkheden voor een verschil in prijs

Naast de collectieve regelingen via de brancheorganisaties zijn er nog andere factoren van belang voor de vaststelling van de prijs voor muziek gebruik. Zo is het aantal vierkante meters, het soort muziek gebruik, soort bedrijf (branche) en bijvoorbeeld het aantal medewerkers van belang. Zowel Buma Stemra als ook Sena heeft een eigen set regels om kosten voor muziekgebruik in rekening te brengen. Om de zaak nog complexer te maken, bestaat er ook nog een soort van “starterskorting” voor partijen die zich vrijwillig melden. Deze korting kan oplopen tot 33,3% van de rekening en geldt maximaal drie jaar. 

Zoals je ziet zijn er dus nogal wat zaken om rekening mee te houden. Waarom betaal ik meer dan mijn collega voor muziek? Omdat er heel veel “regelingen” plus “variabelen” zijn en feitelijk geen onderneming hetzelfde is.