Administratieve lasten voor ondernemers nemen toe

MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel boos

23 mei 2013

De administratieve lasten kwamen in 2012 voor het midden- en kleinbedrijf uit op 8,2 miljard euro. Het kabinet streefde ernaar de lasten voor het hele bedrijfsleven te laten uitkomen op 6,5 miljard, maar dat is door nieuwe regelgeving dus fors meer geworden. Dat blijkt uit onderzoek van Panteiea/EIM.

Grotere bedrijven hebben hogere administratieve lasten, maar op kleinere ondernemers drukken de kosten relatief zwaarder. Als een ondernemer tien werknemers heeft, is hij gemiddeld biijna 2.900 euro per werknemer kwijt, ofwel 2 procent van de bedrijfskosten. Een bedrijf met 100 tot 250 personeelsleden betaalt gemiddeld 900 euro voor elk personeelslid, 0,5 procent van de kosten. 

Rekenfout

De rekenfout van de overheid komt vooral doordat er geen rekening is gehouden met het feit dat bedrijven een paar jaar nodig hebben om aan nieuwe regelgeving te voldoen. Ook bleef beloofde kostenbesparing uit.

MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel is boos, laat hij weten op Twitter. "De ene minister na de andere blijft maar beweren dat de administratieve lastendruk verlagen prioriteit is, maar in 2012 was het 8,2 miljard euro méér." De aankondiging van minister Henk Kamp om de lasten deze kabinetsperiode met 2,5 miljard euro te verlagen, noemt Biesheuvel dan ook een loos gebaar. 

Auteur

Marlou Visser