Gemeenten betalen facturen van ondernemers nog steeds te laat

MKB-Nederland 'zwaar teleurgesteld' in resultaten

19 maart 2014

Het betaalgedrag van gemeenten richting ondernemers is vergeleken met 2012 maar weinig verbeterd. Gemeenten betalen gemiddeld 8 dagen te laat. In vergelijking met de resultaten van vorig jaar, is er slechts 1 dag winst geboekt. In totaal wordt een kwart van alle rekeningen te laat betaald. Dat blijkt uit onderzoek van Dun & Bradstreet in opdracht van MKB-Nederland.

Ondanks de aantrekkende economie, hebben ondernemers het nog altijd zwaar.  Er is weinig vlees op de botten en elke factuur die niet op tijd - binnen dertig dagen - wordt betaald, betekent extra druk op de liquiditeit van een bedrijf.

'Van de zotte'

MKB-Nederland noemt het 'zuur dat gemeenten, belangrijke opdrachtgevers, daar te weinig oog en begrip voor hebben'. "Des te triester omdat op 16 maart vorig jaar nota bene een nieuwe wet in werking is getreden die overheden verplicht om binnen 30 dagen hun facturen te betalen. Een groot aantal gemeenten laat zich daar dus niets aan gelegen liggen." Volgens de ondernemersorganisatie is daar geen enkele andere reden voor, dan een slechte interne organisatie. En roept slecht betalende gemeenten dan ook op om dit probleem serieus te gaan oplossen.

Boete voor gemeenten

Op grond van de wet mogen ondernemers te laat betalende overheden een boete en wettelijke rente in rekening brengen. Toch zullen de meeste ondernemers dat nooit doen, omdat ze de relatie met een grote klant – en dat is de gemeente vaak – niet op het spel willen zetten. MKB-Nederland: "Lokale overheden hebben ten opzichte van mkb-bedrijven een ‘machtspositie’ die ze niet zouden mogen misbruiken door hun rekeningen te laat te betalen. Wat dat betreft zouden ze een voorbeeld moeten nemen aan de Rijksoverheid. Die betaalt 90 procent van de facturen op tijd."

Vierde keer

Het is de vierde keer dat MKB-Nederland en Dun & Bradstreet dit onderzoek uitvoeren. Ze onderscheiden daarin drie scoringscategorieën: een top-100, die keurig op tijd betaalt; een middenmoot, waar nog wel wat te verbeteren valt en een achterhoede die ronduit slecht scoort. Zeer goed scoren Nederweert (98 procent prompt, 0 dagen vertraagd) en Schinnen (97,8 procent prompt, 0 dagen vertraagd).

Sittard-Geleen als winnaar

Van de grote gemeenten, G36, is Sittard-Geleen de ‘winnaar’, met 81 procent prompt en 0 dagen vertraagd. Rotterdam eindigt onderaan in de overall ranking, met 47 procent prompt en gemiddeld 19 dagen te laat. Rotterdam doet daarmee nog slechter dan in 2012, toen de stad ook al laag scoorde.

Utrecht grootste daler

Zwolle, Utrecht en Enschede zijn sinds 2012 resp. 13 dagen, 11 dagen en 10 dagen trager gaan betalen en zijn hiermee de grootste dalers binnen G36. Binnen de G36 hebben Sittard-Geleen en Lelystad het afgelopen jaar hun werk goed gedaan en zijn 19 dagen sneller gaan betalen. Van alle grote gemeenten zijn er 15 slechter gaan betalen en 20 beter (ten opzichte van 2012). Overall betalen zij trager dan de overige. Gemiddeld betaalt de G36 76 procent van de rekeningen prompt, met een vertraging van 12 dagen. De andere gemeenten betalen gemiddeld 79 procent prompt en 7 dagen vertraging.

Jouw gemeente

Meer informatie over het onderzoek, de top 100 en de onderzoeken van 2012, 2011 en 2009 zijn te vinden op www.snellerbetalen.nl.

Auteur

Lenneke Arts