Juridische desk

Alles over wetten en regels voor mkb'ers

De juridische desk beantwoordt vragen van ondernemers op het gebied van arbeidsrecht, huurzaken, aansprakelijkheid en meer.

Geheimhouding tussen partijen

Hoe kan ik mijn product het best beschermen?

Geheimhouding is één van de vijf middelen om je product te beschermen. Het kost je niets maar is meteen ook de meest risicovolle. Geheimhouding is namelijk puur een afspraak tussen twee partijen.

23 december 2015

Toch roken als het verboden is?

Column Arnoud van Dalen | Uitdrukkelijk afspraken maken

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Liever tijd besteden aan een goed contract dan een slepende procedure over de uitleg van afspraken. Een mooie illustratie hiervan is een recente rechtszaak over het rookverbod. Roken is slecht voor de gezondheid, dat weet iedereen. Roken op het werk dus ook. Toch blijkt het niet zo eenvoudig om dit te verbieden, blijkt uit een leerzame uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch.

19 oktober 2015

Beperk je risico’s als bestuurder

Column Jasper Hagers - bestuursaansprakelijkheid

Ondanks dat het economisch klimaat wat beter lijkt te zijn, zijn er nog steeds financiële problemen bij het mkb. Hoewel het aantal faillissementen terugloopt, gaat het helaas nog wel eens mis. Ondernemers zijn (terecht) liever bezig met ondernemen dan met de risico’s van bijvoorbeeld aansprakelijkheid, maar het is ook goed die risico’s te bespreken.

09 oktober 2015

Ontbinding arbeidsovereenkomst is lastiger sinds Wwz

Column Maarten Menger | Waar let de rechter op?

Sinds 1 juli 2015 is de Wet Werk en Zekerheid (Wwz) van kracht. De Wwz heeft het arbeidsrecht ingrijpend veranderd. Eén van de gevolgen is dat het lastiger is om een arbeidsovereenkomst te ontbinden. De rechter mag nu alleen nog maar ontbinden als aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan. In deze column zal ik een recente uitspraak bespreken.

24 september 2015

Welke werknemers vallen onder de Participatiewet?

‘Werknemers met een arbeidsbeperking’, wie zijn dat?

In het sociaal akkoord hebben het kabinet en sociale partners (werkgevers en werknemers) afgesproken extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Tussen nu en 2026 moeten er 100.000 extra banen bijkomen. Om wat voor werknemers gaat het nu precies?

14 augustus 2015

RadioCafé XXL in extra lange zomereditie

MKB Radiocafé 16 juli 2015

Het is hoog zomer in het MKB RadioCafé. Daarom zetten we een tandje bij en presenteren een extra lange aflevering van deze ondernemerstalkshow. Bram Donkers ontvangt in deze XXL-editie weer heel wat gasten aan zijn overvolle stamtafel.

28 juli 2015

Wetswijzigingen op het gebied van personeel

Per 1 juli 2015

Wat verandert er op per 1 juli 2015 wettelijk op het gebied van je personeel, waar moet je rekening mee houden? Onder meer de tweede reeks maatregelen van de wet Werk en Zekerheid op het gebied van de ketenbepaling en ontslag.

09 juli 2015

Websitehouder aansprakelijk voor reacties onder artikel?

Column advocaat Willem Balfoort

Het komt regelmatig voor dat een anonieme internetgebruiker zijn frustraties uit door het ongevraagd plaatsen van scheldpartijen, seksistische of racistische reacties, of afbeeldingen die inbreuk maken op iemands recht. Onder meer webshops worden regelmatig geconfronteerd met dergelijke ongewenste input.

23 juni 2015

Pas op met bestuursaansprakelijkheid werknemer

Column Jasper Hagers | Werknemer sneller aansprakelijk

Dat de bestuurder aansprakelijk gesteld kan worden, weten de meeste ondernemers wel. Vaak is onbekend dat ook een persoon die binnen de onderneming feitelijk alles bepaalt - maar geen bestuurder is - net zo goed aansprakelijk gesteld kan worden.

04 juni 2015

RadioCafé met jong talent en gedegen advies

MKB Radiocafé 2 april 2015

In het MKB RadioCafé ontvangt Bram Donkers aan zijn stamtafel in het hartje van ons land weer een keur aan ondernemers met authentieke verhalen uit de rauwe praktijk. Met respectabele adviseurs die ondernemers verder helpen. En eigenwijze ondernemers van begin twintig, daar zijn we bij MKB Radio helemaal gek op.

07 april 2015

Wat is Social Return en wat kan ik ermee?

Column Petra Oden | lector Hanzehogeschool

“Social Return? Heeft dat iets met social media te maken?” vroeg een ondernemer me tijdens het congres 'Inkoper ontmoet ondernemer'. Ook bij de Week van de Ondernemer in Groningen keken ondernemers mij vragend aan als ik begon over Social Return.

26 maart 2015

Tips om werkervaringsplaatsen te creëren

Zo maak je meer kans op aanbestedingen

Hoe kun je je voorbereiden op het creëren van werk(ervarings)plaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? En zo meer kans maken op aanbestedingen en inspelen op de nieuwe Participatiewet? Met deze tips ben je voorbereid op Social Return.

17 december 2013 26 maart 2015

Zijn er te veel regels voor bedrijven?

Ondernemers over regeldruk

Wetten en regels zijn er om mensen en organisaties te beschermen, maar slaat onze overheid niet een beetje door? In hoeverre heb jij last van beperkende regels als ondernemer? We vroegen het aan ons panel.

24 februari 2015

'Door zorgvuldig te lezen kun je een hoop winnen.'

Ondernemer in beeld | Johan Draijer

In het boek Eerste hulp bij juridische zaken vertelt Johan Draijer over zijn bedrijf Torquit en de juridische kanten. Een selectie uit het interview. “In mijn bedrijf heb ik veel met juridische teksten en contracten te maken. Door zorgvuldig te lezen kun je een hoop winnen.”

06 januari 2015

Afspraken met mede-aandeelhouders in een B.V.

Column Lianne van Velden | Hoe leg je deze afspraken vast?

Als ondernemer wil je niet voor verrassingen komen te staan in de samenwerking met andere ondernemers. De onderlinge afspraken moeten duidelijk zijn en nageleefd worden. Daarom is het van belang om deze afspraken goed vast te leggen op papier. Maar hoe leg je deze afspraken vast?

06 januari 2015

Claims kritisch beoordeeld door toename verzekeringsfraude

Column De Advocatenwijzer

Als ondernemer heb je je bedrijf goed verzekerd. Maar met een goede verzekering ben je nog niet automatisch verzekerd van toewijzing van een schadeclaim, ook al heb je al die jaren trouw je premie betaald. Door een enorme toename van verzekeringsfraude, worden de claims kritischer dan ooit behandeld.

09 oktober 2014

De (on)zin van disclaimers

Column advocaat Willem Balfoort

Toen ik vanmorgen een pakje sesamzaad openmaakte, trof ik op de verpakking een opmerkelijke zin aan: “This in no way affects your statutory rights”. Waar dacht de fabrikant in vredesnaam aan toen hij deze zin op de verpakking liet opnemen? Waarom deze vreemde disclaimer?

03 oktober 2014

Werkgeverskosten zorgverzekering omlaag in 2014

Tarief wordt volgend jaar naar beneden bijgesteld

Het tarief van de werkgeversbijdrage voor de zorgverzekeringswet gaat vanaf 1 januari 2014 omlaag. Dat blijkt uit de evaluatie van de Wet Uniformering Loonbegrip (Wet ULB) die op 1 januari 2013 werd ingevoerd. Daarmee werd de bijdrage voor de zorgverzekeringswet overgeheveld van werknemer naar werkgever.

29 september 2014

Getoond 109 tot en met 126 van 180 totaal, er zijn meerdere pagina's