Inkomstenbelasting aangifte over 2020

Hoe verandert de belastingaangifte in coronatijd?

01 maart 2021

Vanaf 1 maart kan elke Nederlander belastingaangifte doen over de inkomsten. Ook als ondernemer met of zonder personeel is dit een belangrijk moment. Waar moet je rekening mee houden? En waar moet je op letten in verband met corona?

Eerste hulp bij belastingzaken

Eerste hulp bij belastingzaken voor starters

2020 en 2021 zijn bijzondere jaren aangezien de coronapandemie grote invloed heeft gehad op inkomsten. Aan de ene kant zijn omzetten gedaald vanwege verplichte sluitingen of verminderde vraag, aan de andere kant heeft de overheid veel maatregelen getroffen ter compensatie. Een aantal daarvan verlopen via de Belastingdienst.

Belastingaangifte en corona

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, heb je naast het privédeel ook te maken met het zakelijke deel van de aangifte inkomstenbelasting. Vanwege de coronacrisis is het mogelijk om bijzonder uitstel aan te vragen voor de inkomstenbelasting als je te maken hebt met betalingsproblemen. Uitstel is aan te vragen tot en met 30 juni 2021. 

Urencriterium versoepeld

Ook al heb je misschien minder gewerkt dan normaal, het kan zijn dat je toch aan het urencriterium van 1225 uur kunt voldoen. Dat is een belangrijk quotum om in aanmerking te komen voor aftrekposten. Vanwege de crisis mag je voor de periode tussen 1 maart en 30 september 2020 24 uur per week rekenen, ook als je parttime ondernemer bent. 

Tegemoetkomingen en uitkeringen

Ontving je TOGS of TVL? Dan hoef je hier geen belasting over te betalen, dat zijn belastingvrije tegemoetkomingen. Een TOZO-uitkering telt wel mee als inkomen waarover belasting betaald moet worden. De tijdelijke overbrugging voor zelfstandige ondernemers is meestal al ingevuld in de belastingaangifte.

Controleer vooraf ingevulde aangifte 

In het programma van de aangifte inkomstenbelasting zijn veel gegevens vooraf ingevuld door de Belastingdienst. Vooral dit jaar moet je goed controleren of de ingevulde gegevens correct zijn. Controleer bijvoorbeeld of de juiste getallen van uitkeringen en tegemoetkomingen kloppen. 

Het kan zijn dat het privégedeelte van de aangifte ook beïnvloed is door de coronacrisis. Als je een betaalpauze voor de hypotheek hebt kunnen regelen, dan kun je alleen belasting aftrekken over het bedrag dat daadwerkelijk is betaald. Controleer deze bedragen dus goed.

Let op aftrekposten

Sommige kortingen, zoals de MKB winstvrijstelling, wordt automatisch verrekend in de aangifte inkomstenbelasting. Maar andere aftrekposten moet je als ondernemer zelf verwerken tijdens de belastingaangifte. Let goed op of je in aanmerking kunt komen op aftrekposten zoals:

Lees meer over alle aftrekposten voor ondernemers.

Negatief inkomen in 2020?

In dat geval verrekent de Belastingdienst dat met je inkomen van de drie voorgaande jaren en kun je misschien geld terugkrijgen. Als er sprake is van negatief inkomen, dan is het goed om de aangifte zo snel mogelijk te doen. De Belastingdienst kan dan de aangifte eerder definitief vaststellen en het geld waar je recht op hebt, terugbetalen. 

Auteur

Jelle Bos

Als eindredacteur help ik ondernemers antwoorden te vinden op hun vragen. Ik doe graag onderzoek naar de meest uiteenlopende onderwerpen en zet deze om naar toegankelijke kennisartikelen. Daarbij voeg ik de ervaring en kennis die ik zelf heb opgedaan in zowel zeer grote als kleinere bedrijven.