Wat is Erasmus Entrepreneurs?

Erasmus voor jonge ondernemers

27 augustus 2020

Heb je plannen voor een bedrijf of ben je net gestart met ondernemen? Jonge ondernemers kunnen baat hebben bij ‘Erasmus for Young Entrepreneurs’. Met dit uitwisselingsprogramma leer je van ervaren ondernemers uit het buitenland. Als ervaren ondernemer kun je juist leren van jonge ondernemers uit het buitenland. Wat is Erasmus Entrepreneurs?

Wat houdt Erasmus Entrepreneurs in? 

Erasmus Entrepreneurs, of voluit Erasmus for Young Entrepreneurs, is een uitwisselingsprogramma waarbij je kunt leren van een jonge of ervaren ondernemer uit een Europees land. Doelen van het programma zijn elkaar versterken, het uitwisselen van kennis en je netwerk opbouwen of uitbreiden. Het programma matcht nieuwe ondernemers met plannen voor een bedrijf of die net gestart zijn, met ervaren ondernemers die graag een frisse blik op hun bedrijfsvoering krijgen. De nieuwe ondernemer werkt daarbij één tot zes maanden intern bij het bedrijf van de ervaren ondernemer. Dit hoeft geen aaneengesloten periode te zijn, maar moet wel plaatsvinden binnen een jaar. Het contact wordt georganiseerd door lokale organisaties. Zij regelen de match tussen jou en de andere ondernemer. Ook helpen ze je bij het contact en het contract. Er zijn in Nederland zeven lokale organisaties

Erasmus voor jonge ondernemers

Als jonge ondernemer leer je door deze uitwisseling nieuwe vaardigheden om een bedrijf te starten en te runnen. Je leert omgaan met obstakels bij het starten of ontwikkelen van je bedrijf, van ervaringsdeskundigen. Ook heb je kans op nieuwe business ideeën en relevante internationale contacten dus toegang tot nieuwe markten en kansen. Het is daarnaast een goede manier om een Europees land te verkennen en een eerste stap te maken naar internationaal ondernemen. Je verricht bij het bedrijf werkzaamheden als marktonderzoek, nieuwe business opportunities ontwikkelen, projectmanagement, innovatie, boekhouding, branding, sales en marketing of je voert een specifiek project uit op een van deze gebieden. Als jonge of nieuwe ondernemer kun je dus veel waarde halen uit Erasmus Entrepreneurs. 

Je kunt je aanmelden als nieuwe ondernemer als je je bedrijf minder dan drie jaar geleden bent gestart, of als je nog niet bent gestart maar wel al een goed businessplan hebt. Je moet een bewezen educatieve en beroepsachtergrond hebben en een levensvatbaar business idee. Het maakt niet uit in welke sector je werkt of gaat werken of hoe oud je bent. “Jong” staat hier dus vooral voor de leeftijd van je bedrijf. Wel moet je demonstreren dat je visie, inzet, proactiviteit en creativiteit hebt. Je moet ook zeker geïnteresseerd zijn in het leveren van een bijdrage aan het bedrijf dat je bezoekt. 

Voor de uitwisseling krijg je financiële steun vanuit Erasmus Entrepreneurs. Hiermee kun je de reiskosten naar en verblijfskosten in het betreffende land dekken. De hoogte van deze steun is afhankelijk van het land waar je naar toe gaat. Dit is door de Europese commissie gefinancierd. Je moet wel bereid zijn om de kosten die boven deze subsidie vallen, zelf te betalen. 

Erasmus voor ervaren ondernemers

Als ervaren ondernemer kun je via Erasmus Entrepreneurs een jonge ondernemer uit het buitenland hosten en zo kennis bijbrengen. Dat kan als je een kleine of middelgrote onderneming hebt. Als ontvangende ondernemer kun je profiteren van de nieuwe ideëen over jouw bedrijf, van een gemotiveerde jonge ondernemer. Je krijgt een frisse blik op de nieuwe mogelijkheden en moderne toepassingen. Ook door cultuurverschillen kunnen er nieuwe perspectieven ontstaan waar je in de toekomst baat bij kunt hebben. Daarnaast kan de ondernemer je natuurlijk vertellen over zijn of haar bedrijf, markt en netwerk.

Meer informatie over het uitwisselingsprogramma vind je op de website van Erasmus Entrepreneurs.

Auteur

Evelien Mulder

Als content marketeer help ik onze partners met het bereiken van onze doelgroep: ondernemers. Eigenlijk creëer ik een win-win-win-situatie: wij bieden de ondernemer gratis relevante content, zoals een kennisartikel, whitepaper of bedrijfsscan. Deze content wordt gesponsord door een partner, die hiermee ondernemers bereikt. De derde win? Ik draag bij aan onze missie: Verhalen maken die verbinden. Ik ben begonnen bij MKBSD als ondernemerssupporter, ik ondersteunde ondernemers via onze verschillende platformen. Door deze ervaring weet ik precies welke uitdagingen, problemen en kansen ondernemers in hun dagelijks ondernemersleven tegenkomen. Sinds 2017 werk ik bij MKBSD & content marketing bureau Agency No9 als content marketeer.