Hoe slaag je in Amerika?

Column Joost Kling | Do’s and dont’s in dé ondernemersstaat

06 september 2018

De roots van mijn bedrijf Eatdutchwaffles liggen in Amerika. In de omgeving van Salt Lake, Utah. Ik reis regelmatig heen en weer tussen Amsterdam en Salt Lake City. Waarom ik als vestigingsplaats voor Utah heb gekozen? Simpel. Als tiener heb ik daar een high school year doorgebracht. Ik had hier een netwerk en ken de mensen en de cultuur.

Eerste hulp bij internationaal ondernemen

Wat me toen opviel, was hoe gek de Amerikanen zijn op stroopwafels. In mijn achterhoofd speelde sindsdien altijd het idee daar iets mee te doen. Anno 2016 is Eatdutchwaffles te vinden in de schappen van meerdere winkelketens door heel Amerika.

Utah is onlangs uitgeroepen tot beste Amerikaanse staat om te ondernemen. Als je met bepaalde zaken rekening houdt, kun je daar veel bereiken. Ik heb wel wat do’s and don’ts voor je.

1. Gunstig belastingklimaat en sterke economie

Het belastingklimaat in Utah is niet alleen gunstig voor bedrijven, maar het kent ook enkele unieke regels. Heb je een vrouw in de ‘board of directors’, dan ligt de eerste belastingkorting al klaar. De lokale Kamer van Koophandel ontvangt je met open armen en helpt je met dit soort tips. Daarnaast hebben ze veel specialisten die met  concrete stappenplannen ondersteunen bij de opstart van bedrijven. Zelfs vijf jaar later maken wij hier nog weleens gebruik van.

2. De kerk staat op #1

Vanwege de sterke aanwezigheid van de Mormoonse kerk kent Utah een uitermate sterke economie, die veel minder sterk wordt beïnvloed door economische conjuncturen. De kerk kent veel sociale vangnetten (bijvoorbeeld bij werkloosheid) en zorgt voor een ongelooflijke werkgelegenheid. Bestedingen blijven hiermee sterk op niveau. Wel is het belangrijk om als ondernemer de kracht van de kerk niet te onderschatten. Ruim de helft van de inwoners hangt dat geloof aan. Bij hoger opgeleiden en ondernemers is dat percentage nog veel hoger. Als je daar respectvol mee omgaat, creëer je snel vertrouwen. Dus respecteer de zondagse rustdag en dat kerkactiviteiten (ook doordeweeks!) bijna altijd boven andere zaken gaan.

3. Durf te vragen

Het grote voordeel van zo’n kerkgemeenschap is het enorme, invloedrijke netwerk. De bekende Amerikaanse beleefdheid – ja zeggen en niets doen – gaat hier minder op dan in de rest van Amerika. Als je vanuit je netwerk hulp krijgt toegezegd, komen mensen hun afspraak na. En ‘The American dream’ leeft volop in Utah. Dat kan ook niet anders met bedrijven als Word Perfect en Novell, die in garages in Utah zijn gestart. Of recentelijk een bedrijf als Qualtrics, dat zich in korte tijd heeft ontwikkeld tot Amerikaanse groei-oogappel. Maar ook voor kleinere bedrijven is veel respect en staan mensen klaar om je te helpen groeien.

4. KLM vliegt rechtstreeks en … de natuur!

Mijn ondernemersleven is een stuk makkelijker geworden sinds Delta en KLM rechtstreekse vluchten tussen Amsterdam en Salt Lake City aanbieden. En als je toch in Utah bent … Vergeet niet om een vrije dag in te plannen. Huur ski’s en ervaar ‘the best snow on earth’. Geniet van de natuurparken als Zion en Bryce. En als je de brave cultuur rondom Salt Lake City zat bent ... Las Vegas is een uurtje vliegen!

Auteur

Joost Kling