5 tips om je Engelse uitspraak te professionaliseren

Eerst een gewetensvraag: ‘Hoe klink jij eigenlijk als je Engels spreekt?
Wees eens eerlijk. Ben jij een Louis van Gaal of eerder een Frans Timmermans?’ Hoe goed je Engels grammaticaal gezien ook is, om goed uit de verf te komen, is uitspraak heel belangrijk. Je wilt goed te begrijpen zijn en geen flater slaan of het nu ten overstaan van een klant, een collega of een werknemer is.
Ondernemen over de grens?
Klik hier
Maak het jezelf makkelijk en leer de taal
Lees verder
Creëer een voorsprong met taal
Klik hier
Ontdek hoe je beter kunt samenwerken met buitenlandse klanten of partners.
Lees verder

Het is gelukkig heel goed mogelijk om bepaalde uitspraak gewoonten aan- en af te leren. Mits je de confrontatie aan durft, er de tijd voor vrij maakt en je er bewust mee aan de slag gaat.

“Where attention goes, energy flows and results show!”

Wat kun je doen als je niet met een native (een moedertaalspreker) kunt oefenen? Where shall I start? Heel veel! Er zijn heel veel manieren om je uitspraak te verbeteren wanneer je niet als een echte Hollander wilt klinken.

Vijf tips om je uitspraak te verbeteren…

1. Reality check!

First things first! Als je niet weet wat er aan je uitspraak mankeert, is het moeilijk om het te verbeteren. Neem je stem op (op je mobiel, iPad of computer) en luister ernaar. Eerlijk. Vergelijk je uitspraak met die van een native. Of vraag - als je durft - aan je partner, zakenrelatie of collega hoe jij eigenlijk klinkt wanneer je Engels spreekt. Vaak is het beeld dat we in ons hoofd hebben, niet helemaal realistisch.

2. Word een papegaai!

Er is geen betere expert dan de Engelsman zelf. Luister daarom goed! Zet de radio aan, luister naar een podcast, kijk Netflix of tv (BBC zonder ondertitels). Doe bewust na wat je hoort, zelfs als je niet weet wat er wordt gezegd.

Note: doe jij vaker business met Amerikanen, dan is het aan te raden om bijvoorbeeld naar CNN te kijken.

3. Talk… slower

Vlug praten verergert je slechte gewoonten. Probeer dus langzamer te praten en ratel niet door omdat je denkt dat een verkeerde uitspraak dan onopgemerkt blijft. Dat is namelijk niet zo. Het zal alleen maar meer vragen opwekken en dan moet je alles ook nog eens herhalen.

4. Practice when no one is watching…

Uitspraakproblemen blijven vaak bestaan, omdat je bang bent om fouten te maken. Oefen daarom. Speel situaties na. Doe alsof je een zakenrelatie moet bellen, stel jezelf voor aan een nieuwe klant, oefen wat je tijdens een vergadering wilt zeggen. Zelf doe ik dit graag in de auto, daar kun je zonder problemen tegen jezelf praten. Het lijkt net alsof je aan het bellen bent. Hoef je ook niet verlegen te zijn! Vergeet alleen niet om het hardop te doen!

5. Zing!

Leer de tekst van een Engels nummer uit je hoofd en galm mee. Door te zingen, werk je op een ontspannen manier aan je uitspraak, maar dat niet alleen, het is ook bevorderlijk voor je klemtoon, zinsritme en intonatie.

Ga jij aan de slag met bovenstaande tips? Ik ben benieuwd. Heb je nog vragen? Stel ze mij gerust. 

Heel veel succes!

Wil je vlot een gesprek kunnen voeren in het Engels? Een Engelse presentatie kunnen geven voor een internationale klant? of juist in de volle breedte je Engels verbeteren? Leer beter Engels bij de Nonnen van Vught. Je leert hier precies wat je nodig heeft en tegelijkertijd zoveel meer.


Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten