Welke vragen stel je bij internationaal netwerken?

5 tips, inclusief voorbeeldzinnen

16 december 2019

Goede zakelijke relaties zijn cruciaal, en je bent er vast al achter dat de manier om aan goede (internationale) contacten te komen is door te netwerken. In het Nederlands zul je inmiddels misschien gewend zijn aan het reilen en zeilen van netwerken, maar welke vragen stel jij als je in het Engels moet netwerken?

Op het moment dat de standaard kennismakingsvragen achter de rug zijn en je niet wilt gaan praten over koetjes en kalfjes, weet je het: it’s time to get down to business.

Voor een goed netwerkgesprek is het belangrijk om constant de juiste vragen te stellen:  ga voor open vragen! Zulke vragen kosten meer tijd om te beantwoorden en zo kun je laten zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in je gesprekspartner.  Bovendien helpen deze vragen om een relatie op te bouwen en is het zo makkelijker om overeenkomsten tussen jou en je gesprekspartner te ontdekken.

Het is logisch dat dit soort gesprekken je in het Engels wat moeilijker afgaan dan in het Nederlands.

5 vragen voor internationaal netwerken

1. How did you get involved in … the industrial design world? of What made you decide to… go into accounting? Mensen vinden het fijn om hun verhaal te vertellen. Geef hen de kans om dit te doen, zodat jij aandachtig kunt luisteren én natuurlijk om goed te weten wie je voor je hebt. Succes verzekerd!

2. What do you love most about what you do? of What do you enjoy most about your profession?

Een positieve vraag waardoor de sfeer positief blijft. Probeer het netwerkgesprek zo positief te houden en stel geen negatieve vragen zoals “What do you dislike most about what you do?

3. What separates you from the competition?

Met deze vraag geef jij je gesprekspartner de kans om te vertellen over diens kwaliteiten; over dat wat hem of haar uniek maakt. Zorg wel dat je beleefd en belangstellend klinkt, zodat het niet overkomt alsof je diegene uitdaagt.

4. What significant changes have you seen take place in your area of expertise through the years?

De zakenwereld, de ICT-wereld, de organisaties rondom energie en elektriciteit… De wereld verandert constant door grote doorslagen en innovaties. Daarom is dit een goede vraag om samen terug te blikken op de goede oude tijd of op veranderingen die jullie beiden zijn opgevallen in de laatste jaren. Zoiets schept een band!

5. What do you see as the coming trends in your profession/area of expertise?

Deze vraag sluit naadloos aan op de vorige vraag en is een leuke manier om het gesprek gaande te houden en te laten zien dat je de mening van je gesprekspartner belangrijk vindt.

Natuurlijk werken deze vragen alleen als je oprecht geïnteresseerd bent! Ze zijn bijvoorbeeld  handig als je graag wilt netwerken, maar niet goed weet hoe je het gesprek moet beginnen. Als jij wel graag wilt netwerken, maar niet per se geïnteresseerd bent in een persoon of bedrijf, dan raad ik je aan: zoek een persoon waar je wel in geïnteresseerd bent!

TIP! Krijg je leuke details over je gesprekspartner te horen, noteer dit dan vlug even na het gesprek (op de achterkant van het visitekaartje bijvoorbeeld) zodat je hier tijdens een volgend contactmoment aan kunt refereren.

Ondernemen over de grens gaat makkelijker als je de taal van de ander spreekt en de zakelijke cultuur begrijpt. Zet die extra stap en investeer tijd en energie om een voorsprong op te bouwen bij internationaal zakendoen. Leer hier meer over de mogelijkheden.

Auteur

Anneke Panella-Drijver