Op zakenreis naar Canada: welk visum heb je nodig?

Visum of eTA?

14 mei 2018

Canada: het land van de uitbundige steden en adembenemende natuur, gecombineerd tot een smeltkroes van indrukken en culturen. In steden als Montréal, Québec City, Toronto en Vancouver liggen wortels van eerdere Europeanen. Kortom: een inspirerend land om te bezoeken voor een zakenreis. Weet jij welk visum je nodig hebt?

Als je naar Canada reist, heb je een visum of een eTA nodig. Welke van de twee je moet hebben, hangt van een aantal dingen af.

Visum of eTa nodig voor Canada?

Welk reisdocument je nodig hebt, hangt af van het doel en de duur van je zakenreis. Over het algemeen heb je een goedgekeurd visum of eTA (electronic Travel Authorization) nodig voor je op het vliegtuig stapt . Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet wanneer je welk document nodig hebt.

Je hebt een eTa nodig als:

  • Je korter dan 6 maanden op zakenreis gaat naar Canada

  • Je korter dan 6 maanden op vakantie gaat naar Canada

  • Je korter dan 6 maanden vrienden en/of familie gaat bezoeken in Canada

  • Je via Canada naar je eindbestemming vliegt, ook als je het vliegveld niet afgaat.

Voldoe je aan een van de vier genoemde voorwaarden? Dan moet je een eTA aanvragen voor je reis. Deze moet al goedgekeurd zijn voor je je bagage incheckt op vluchten naar Canada. Reis je alleen met handbagage? Ook voor het boarden van de vlucht wordt je alleen doorgelaten als je een geldig eTA hebt. Bijzonder is dat je in Canada ook een eTA moet hebben als je een overstap hebt op Canada en het vliegveld niet verlaat.

Je hebt een visum nodig als:

  • Je langer dan 6 maanden aaneengesloten in Canada wilt blijven

  • Je in Canada wilt gaan studeren

  • Je in Canada wilt werken voor een Canadese werkgever.

Is een van bovenstaande voorwaarden van toepassing op jouw situatie. Dan heb je een visum nodig. Hiervan zijn verschillende soorten, dus laat je goed informeren welk visum je in jouw situatie nodig hebt.

Je hebt geen visum of eTA nodig als:

  • Je een Canadees, Amerikaans of Diplomatenpaspoort hebt, er gelden wel dezelfde regels al bij een eTA.

  • Je in Canada hebt gewoond en nooit officieel afstand hebt gedaan van status van ‘citizen’, ‘permanent resident’ of ‘landed immigrant’. Er gelden dan andere regels.

  • Je via het land of over het water arriveert in Canada.  De eTA geldt alleen voor reizigers die met het vliegtuig aankomen.

Op zakenreis naar Canada

Een zakenreis naar dit land kan niet anders dan inspirerend zijn. In de meeste gevallen hoef je alleen een eTA aan te vragen. Je bent op bezoek en blijft waarschijnlijk korter dan 6 maanden aaneengesloten in het land.

Wil je toch in dienst treden bij een Canadese werkgever, dan heb je een Work Permit nodig. Dit werkvisum is inclusief eTA. Je hoeft dan dus geen losse eTA meer aan te vragen.

Ga je op zakenreis naar Canada, terwijl je niet voor een Canadees bedrijf werkt? Dan val je niet onder het Work Permit. Voor een zakenreis hoef je alleen een eTA aan te vragen, mits je aan de andere voorwaarden voor dit document voldoet.

Wat is een eTA?

Sinds november 2017 zijn reizigers uit visumvrijgestelde landen verplicht een eTA aan te vragen. Het eTA staat voor ‘electronic Travel Authorisation’ en is een elektronische reistoestemming. Zodra je het hebt aangevraagd is het 5 jaar geldig of tot de verloopdatum van je paspoort. Verloopt je paspoort dus eerder dan 5 jaar na de uitgiftedatum van je eTA? Dan verloopt de eTA ook eerder.

Digitaal een eTA aanvragen

Een eTA kun je makkelijk en snel digitaal aanvragen. Je hebt alleen je paspoort nodig, vult het aanvraagformulier eTA Canada in en betaalt makkelijk en veilig (onder andere met iDeal of creditcard). 99% van de aanvragen wordt direct goedgekeurd door de Canadese overheid. In sommige gevallen duurt het iets langer, dit kan maximaal oplopen tot 72 uur (3 dagen).

Ook interesse in een zakenreis naar Amerika of een zakenreis naar Turkije? Ook dan heb je een visum of elektronische reistoestemming nodig. Ook deze kun je in de meeste gevallen makkelijk en snel digitaal aanvragen.