Hebben jouw wagens een Umweltsticker? In Duitsland zijn ze verplicht

De kans is groot dat je voertuig(en) een groene milieusticker moeten voeren.

03 mei 2019

Nederlandse MKB’ers doen goede zaken in Duitsland. Als jij of je medewerkers wel eens die kant op gaan, let dan even op. De kans is namelijk groot dat je voertuig(en) een groene milieusticker moeten voeren. Deze sticker toont aan dat een voertuig schoon genoeg is om een zogenaamde Umweltzone in te mogen. Zonder milieusticker loop je kans op een hoge boete. Hier lees je alles wat je moet weten over de Feinstoffplakette.

Duitse grote steden hebben sinds een aantal jaar Umweltzones ingesteld. Die zones hebben als doel het fijnstofgehalte in de lucht te verlagen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarom worden vervuilende voertuigen geweerd en wordt extra ingezet op goed openbaar vervoer. Duitsland kent inmiddels zo’n 80 van dit soort zones. Veel steden, alle grote stadscentra, maar ook een aantal tussengelegen gebieden. De kans is dus heel groot dat je één of meer Umweltzones passeert zodra je de grens overgaat. Met een groene milieusticker toon je aan dat je voertuig schoon genoeg is. 

Om zeker te weten of je op je reis een milieuzone doorkruist, vind je op de Milieukaart van Duitsemilieusticker.nl de meest actuele situatie. De Duitse Autobahn valt altijd buiten de zone, ook als die door een stad heen loopt. Doorkruis je Duitsland dus alleen maar, dan heb je geen groene sticker nodig.

Rood, geel of groen?

Er zijn drie soorten milieuvignetten. Rood, geel en groen. Ze geven weer in hoeverre het voertuig het milieu belast. In Umweltzones zijn alleen auto’s toegestaan met een groene sticker. Neu-Ulm in Bayern is de enige stad die  nog auto’s met een gele sticker toestaat. Ga je daar niet heen, dan hoef je deze ook niet aan te vragen. 

Welke sticker jouw voertuig mag dragen, hangt af van onder meer het type auto, de voertuigcategorie en het bouwjaar. Motoren, bromfietsen en snorfietsen hebben geen sticker nodig en ook voertuigen met een Europese gehandicaptenparkeerkaart vallen buiten deze wetgeving. Maar auto’s, campers, bussen en vrachtwagens zijn verplicht een milieu vignet voor duitsland te voeren. Voor oldtimers met een niet-Duits kenteken is alleen de zogenaamde Fiva Identity Card verplicht.

Verdere richtlijnen vind je hieronder. Maar let op, sommige auto’s vallen qua bouwjaar in de groene categorie, maar qua motor niet of andersom. Laat je dus goed informeren.

Welke auto’s krijgen een groen vignet?

De groene sticker wordt verstrekt aan auto’s die aan de volgende eisen voldoen:

  • Auto’s met een elektrische aandrijving of een brandstofcel

  • Auto’s met een LPG-, hybride- of benzinemotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-1 of hoger (vanaf januari 1993)

  • Personenwagens en lichte bedrijfswagens met dieselmotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-4 of hoger (vanaf 1 oktober 2006)

  • Grotere vrachtwagens en bussen (M2, M3, N2 en N3) met een dieselmotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-4 of hoger (vanaf 1 oktober 2006)

  • Auto’s met een dieselmotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-3 en daarna een roetfilter ingebouwd hebben gekregen.

Dieselauto? Houd rekening met het dieselverbod

Sinds een aantal jaar geldt in een paar Duitse steden een dieselverbod. Hamburg en Stuttgart bijvoorbeeld. De komende tijd zullen andere steden dat voorbeeld volgen. Het kan dus zomaar zijn dat jouw bedrijfswagens de stad niet in mogen. Dat wil je weten vóór vertrek.

Voorkom een boete en vraag een milieusticker aan

Zonder milieusticker loop je risico op een boete van 80 euro. Vraag er dus gauw één of meer aan. Dat kan onder andere bij de ANWB, de TüV of Duitsemilieusticker.nl. Duitsemilieusticker.nl drukt de stickers machinaal waardoor ze altijd goed leesbaar zijn. Voor €12,50 per sticker heb je voor je gehele wagenpark alles wat je nodig hebt om zonder zorgen naar Duitsland af te reizen. Deze prijs is inclusief btw en de laagste van Nederland. Je betaalt geen verzendkosten en vóór 17.00 uur besteld is dezelfde dag nog verstuurd. 

Voorkom 80 euro Bußgelden voorzie je auto’s van een milieuvignet. Bestellen is een kleine moeite.