Zakentrip naar Canada? Vergeet je eTA niet!

05 november 2019

Reis jij binnenkort naar Canada? Of staat één van je medewerkers op punt van vertrek? Dan is het tijd om een eTA aan te vragen. Een electronic Travel Authorization geeft toestemming Canada in te reizen en is noodzakelijk voor zowel toeristische trips als zakelijk bezoek. Aanvragen gaat gelukkig gemakkelijk en maakt een visumaanvraag overbodig.

Wanneer moet ik een eTA aanvragen voor Canada?

Iedereen die in 2019 of 2020 naar Canada reist moet een eTA aanvragen, tenzij je een Canadees paspoort of een visum bezit. Die laatste heb je nodig als je in Canada in dienst gaat bij een Canadese werkgever. Voor alle overige bezoeken heb je genoeg aan een eTA. Een eTA is bovendien goedkoper dan een visum en online aan te vragen. Je hoeft er niet voor naar het consulaat. Let op: ook als je alleen maar overstapt in Canada en zelfs bij een tussenlanding waarbij je het vliegveld niet verlaat, ben je verplicht in het bezit te zijn van een eTA. Reizigers die geen eTA hebben worden geweigerd bij het inchecken.

Hoe snel heb ik mijn eTA?

Een eTA laat zien dat je geen bedreiging vormt voor de rechtshandhaving en de veiligheid van Canada. Op basis van je aanvraag beoordeelt de Canadese immigratiedienst of jij inderdaad met de beste intenties op bezoek komt. Heb je niks op je kerfstok, dan kent de immigratiedienst je de eTA toe en deelt deze direct met de luchtvaartmaatschappijen en autoriteiten. Je hoeft de eTA dan ook niet uit te printen. Op basis van je paspoort is te zien of je Canada in mag. De immigratiedienst kent de eTA in principe binnen 72 uur na de aanvraag toe maar bij spoedgevallen wordt naar 18 minuten gestreefd. Hier kan van worden afgeweken als je aanvraag aanleiding geeft tot verder onderzoek.

Hoe lang is mijn eTA geldig voor Canada?

Een eTA is in principe vijf jaar geldig tenzij de immigratiedienst reden ziet om de toestemming eerder te beëindigen. In die tijd mag je onbeperkt naar Canada reizen mits de bezoeken korter zijn dan zes maanden. Houdt er wel rekening mee dat de eTA gekoppeld is aan je paspoort. Loopt je paspoort dus eerder af dan heb je een nieuwe eTA nodig als je een nieuw paspoort aanvraagt. Doe dit vóór je Nederland verlaat als je paspoort eerder afloopt dan je bezoek aan Canada.

En hoe vraag ik mij eTA aan?

Een eTA Canada aanvragen kan 24 uur per dag, zeven dagen in de week en duurt maar vijf minuten. Het online aanvraagformulier is eenvoudig in te vullen, maar let goed op. Foutjes kunnen problemen opleveren als je eenmaal onderweg bent. De toestemming kost je €19,95 per persoon en betalen kan veilig en eenvoudig met iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard. Voor een spoedaanvraag komt daar €17,50 bij.

Gelukt? Nu heb je alles. We wensen je een uitstekend verblijf en goede zaken in Canada.