Wat gaat Obama betekenen voor de Nederlandse ondernemer?

Wat voor ‘change’ gaat Obama brengen?

15 december 2009

Amerika heeft gekozen, maar wat gaat deze keuze betekenen voor de Nederlandse ondernemer? Een voorzichtige blik op de toekomst.

Met de keuze van de democraat Obama is er gekozen voor een nieuwe weg. Zijn verkiezingsprogramma was al geschreven voordat de kredietcrisis zijn intrede deed, dus het valt moeilijk te voorspellen hoe deze nieuwe weg er precies uit gaat zien. Toch wagen enkelen zich al aan enkele voorzichtige voorspellingen.

Protectionisme

Volgens Bernard Wientjes van werkgeversvereniging VNO-NCW reageren de Amerikanen normaal gesproken met protectionistische maatregelen op economisch uitdagende tijden. Wientjes hoopt dat dat ditmaal niet zal gebeuren, omdat dat grote negatieve invloed zal hebben op de Europese economie. Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland wijst op de het feit dat de kans op dergelijke maatregelen bij een Republikeinse president kleiner zijn.

Positieve impuls

Een ‘change’ in de verkeerde richting dus? Dat valt volgens de heren wel mee. Loek Hermans: “Er is echt veel hoop en enthousiasme. Obama heeft frisse ideeën en alles bij elkaar kun je op dit moment rekenen op wat psychologische effecten. Maar wat dit betekent voor de binnenlandse bestedingen weet ik niet. In elk geval zie ik weer positieve ontwikkelingen voor Nederlandse MKB’ers”.

Dat Obama een positieve impuls geeft aan het moraal in Amerika, is duidelijk. Daarvoor hoef je alleen maar de beelden van spontane straatfeesten te zien. Maar wat zijn economische beleid zal worden, en wat de Nederlandse MKB’er daarvan gaat merken, dat zullen we nog moeten afwachten.

Redactie MKB Servicedesk