EU: Jaarrekening voor kleine bedrijven niet verplicht

Lidstaten mogen kleine bedrijven vrijstellen

11 maart 2010

Nederland en andere EU-landen mogen kleine bedrijven vrijstellen van de plicht om een jaarrekening op te stellen. Deze regeling leidt tot een enorme lastenverlichting van kleine bedrijven.

Dat heef het Europees Parlement woensdag besloten. Het gaat om bijvoorbeeld bloemenwinkels, bakkers of andere bedrijven die minder dan tien werknemers hebben en een balanstotaal dat lager is dan een half miljoen euro. Driekwart van de 7,2 miljoen ondernemingen in de EU valt binnen deze categorie.

Kostenbesparing van 6,3 miljard per jaar

De totale kostenbespraring door deze regeling wordt door de Europese Commissie geschat op 6,3 miljard euro per jaar.

Of de Nederlandse regering daadwerkelijk toegaat tot vrijstelling is nog niet bekend. Thijs Berman van de PvdA pleit voor een vrijstelling: 'Nederland moet dan ook meegaan met Europa en kleine bedrijven bevrijden van de verplichting om een jaarrekening te presenteren.'

Nadelige concurrentiepositie

Deze regeling levert de kleine ondernemer een hoop voordeel op. Desondanks kleven er, volgens sommigen, ook nadelen aan het afschaffen van de jaarrekening voor kleine bedrijven.

Enkele Belgische Europarlementsleden voorzien een probleem als Nederland de vrijstelling welt verleent en België niet. 'Als bijvoorbeeld Nederland gebruik zal maken van de uitzondering en België niet, dan zullen Nederlandse bedrijven veel meer weten over Belgische bedrijven dan omgekeerd. Dit kan de Belgische bedrijven in een nadelige concurrentiepositie brengen', betoogt Dirk Sterckx van het liberale Open Vld.

Financiële situatie van het bedrijf

De jaarrekening geeft een jaarlijks overzicht van de financiële situatie van een bedrijf. Het bestaat uit een balans, een resultatenrekening of winst- en verliesrekening, een toelichting en soms ook een accountantsverklaring. De meeste ondernemers moeten de jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Bron: ANP