Buitenlandse investeerders goed voor werkgelegenheid

Buitenlandse investeringen toegenomen

16 april 2013

Ondanks de economische crisis zijn de buitenlandse investeringen in Nederland in 2009 verder toegenomen. De totale investeringen hadden een waarde van 3.142 miljoen euro. Zij leveren op termijn 2.870 nieuwe arbeidsplaatsen op.

Dat blijkt uit de jaarresultaten van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) die minister Van der Hoeven op 15 maart 2010 bekend heeft gemaakt.

Internationale activiteiten in Nederland

Economische Zaken helpt via de NFIA buitenlandse bedrijven met het opzetten, implementeren en uitbreiden van hun internationale activiteiten in Nederland. Kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Noord-Amerika, Azië en de Golfregio voorzien buitenlandse bedrijven van informatie, strategisch perspectief en praktische hulp bij het betreden van de Europese markt via Nederland.

Naast nieuwe investeerders ondersteunt de NFIA ook reeds gevestigde buitenlandse investeerders in Nederland, waarbij behoud van werkgelegenheid een belangrijke doelstelling is.

155 investeringsprojecten

De NFIA ondersteunde in 2009 155 buitenlandse investeringsprojecten. Ruim de helft daarvan is afkomstig uit Azië. Noord-Amerika volgt met ruim 30 procent. De investeringsprojecten uit de VS drukken een grote stempel op de resultaten: ruim 30 procent van het totale aantal projecten komt uit dit land, die gezamenlijk goed zijn voor bijna 25% van het totaal aantal arbeidsplaatsen.

De weg uit de crisis

Volgens Van der Hoeven blijkt uit de jaarcijfers van de NFIA het belang van het buitenland voor de Nederlandse economie. "Eens te meer blijken handel en buitenlandse investeringen niet alleen de motor van onze economie, maar zelfs de weg uit de crisis te zijn. Buitenlandse bedrijven en internationale handel dragen bij aan onze economische groei. Ze zorgen voor 21 procent van de investeringen en zijn verantwoordelijk voor 22 procent van de investeringen in met name onderzoek en ontwikkeling. Bovendien leveren ze 15 procent van alle werkgelegenheid," aldus Van der Hoeven.

"Het besef dat buitenlandse bedrijven goed zijn voor de economische dynamiek en concurrentiekracht van Nederland is de leidraad voor het werk van de NFIA. En in de 21e eeuw voeren innovatie en duurzaamheid daarbij de boventoon."

Meeste arbeidsplaatsen door ICT sector

Verkoop- en marketingkantoren en Europese distributiecentra zijn goed voor meer dan de helft van de projecten.  De informatietechnologiesector zorgde voor de meeste arbeidsplaatsen (619) en het hoogste aantal projecten (24). De energiesector investeerde het meest in Nederland (bijna 2.700 miljoen euro).

Dit uitzonderlijk hoge investeringsbedrag is te verklaren door de realisatie van twee zeer kapitaalintensieve investeringsprojecten: een investering van 2 miljard euro door het Duitse energiebedrijf RWE in een kolencentrale in de Eemshaven en een investering van 670 miljoen euro door Neste Oil uit Finland in een productiefaciliteit voor biodiesel in Rotterdam.

Bron: Ministerie van Economische Zaken