Ga je internetten in het buitenland?

Zo hou je de kosten binnen de perken

01 november 2010

Je gaat op vakantie of zakenreis en neemt je smartphone en laptop mee zodat je ook daar je mailbox in de gaten kunt houden. Maar pas op, de kosten voor mobiel internet zijn in het buitenland hoger dan in Nederland. Drie tips om de kosten te beperken.

Ook al heb je een abonnement afgesloten om onbeperkt mobiel te kunnen internetten op je mobiele telefoon; buiten Nederland gelden vaak andere (duurdere) regels. Kijk daarom voordat je de grens oversteekt in je contract wat de voorwaarden zijn voor internetten in het buitenland. Vaak moet je per MB betalen. Voor één MB kun je zo'n honderd mailtjes met alleen tekst openen, maar kijk uit met streaming radio of YouTube-filmpjes! Neem eventueel contact op met je aanbieder als er onduidelijkheden zijn. 

Maximumgebruik

Blijf je binnen de EU? Dan geldt vanaf 1 juli 2010 voor iedereen automatisch een standaard maximumverbruik van ongeveer zestig euro. Dat scheelt je bij thuiskomst een onverwacht hoge rekening. Op het moment dat je op 80% van je maximumverbruik zit, krijg je een bericht van je provider. Als je de limiet hebt bereikt, kun je geen gebruik meer maken van het internet. Toch verder internetten? Vraag dan je aanbieder om de blokkade op te heffen. Als je geen maximum van zestig euro per maand wilt, kun je met je provider mogelijk ook een ander maximumverbruik afspreken. 

Ga je naar een land buiten de Europese Unie? Dan geldt er geen maximum. Neem contact op met je aanbieder om te informeren naar de mogelijkheid om toch een maximumbedrag af te spreken. 

Pas op voor sluipverbruik

Op je mobiele telefoon op computer zijn vaak programma's geïnstalleerd die automatisch contact maken met het internet, bijvoorbeeld om updates of nieuwe e-mails op te halen. Binnen Nederland is dat niet zo'n probleem, maar in het buitenland maak je dan ongemerkt veel kosten. Zodra je laptop of smartphone een internetsignaal opvangt, wordt er verbinding gemaakt. Zet daarom voordat je naar het buitenland gaat de functie voor automatische updates uit. 

WiFi-hotspot

Op veel plekken kun je tegenwoordig gebruik maken van WiFi-hotspots. In cafés of hotels kun je er meestal gratis gebruik van maken als je bijvoorbeeld een kopje koffie drinkt of een overnachting boekt. Bij gratis hotspots is het overigens verstandig om geen vertrouwelijke mails of bestanden te openen of versturen.