Ambassades helpen internationale ondernemer

Kennis en ondersteuning bij export

13 juli 2012

Als je de grens over wilt met je bedrijf, is het slim om gebruik te maken van onze ambassades. Dat benadrukte Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland. Ze hebben veel kennis en connecties waarmee ze jou als (potentieel) exporteur op weg helpen.

Hans Biesheuvel zei dit tegen vijfhonderd ondernemers die aanwezig waren op de economische dag van de jaarlijkse ambassadeursconferentie. “Het mkb is van alle markten thuis en de exportmogelijkheden zijn legio. De Nederlandse ambassades zijn steeds beter toegerust om het mkb op buitenlandse markten bij te staan”, aldus Biesheuvel. 

Meer bekendheid

Volgens VNO-NCW stellen ondernemers de hulpverlening van Nederlandse ambassades in het buitenland erg op prijs. Daarom verdient het economische werk van de ambassades meer bekendheid en politieke waardering, vindt Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW. Op de bijeenkomst bleek al dat de aanwezige ondernemers veel belangstelling hadden om de ambassadeurs te spreken. 

Wat doet de ambassade?  

Nederland heeft in bijna 150 landen van de wereld een ambassade of een vertegenwoordiger. Zij zorgen ervoor dat je als Nederlander altijd een plek hebt om op terug te vallen als je in het buitenland in de problemen komt. Maar ze zijn ook op economisch en diplomatiek niveau belangrijk. Zo vertegenwoordigen ze de belangen van Nederland in het betreffende land. Ze hebben daardoor veel connecties en kunnen jou als ondernemer heel goed helpen als je aan de slag wilt in het buitenland. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld helpen met het vinden van een betrouwbare afnemer of leverancier, of meer vertellen over de cultuur en handelsgewoonten van het land. 

Ambassadeursconferentie

De ambassadeurs, consuls-generaal en permanente vertegenwoordigers bij internationale instellingen zijn deze week in Nederland voor de jaarlijkse Ambassadeursconferentie. Dinsdag brachten zij in de regio Eindhoven bedrijfsbezoeken aan verschillende topsectoren zoals high tech systemen, life sciences en de creatieve industrie. 

Bron: MKB-Nederland, VNO-NCW