Boek 'Eerste hulp bij Internationaal ondernemen'

Over de grens liggen volop kansen

16 april 2013

Op dit moment is één op de drie mkb-ondernemers internationaal actief. Nog veel meer ondernemers zouden moeten profiteren van de stap naar het buitenland. MKB Servicedesk helpt je op weg met de tweede publicatie in de reeks 'Eerste hulp bij'.

Het naslagwerk geeft antwoord op vragen als: waar liggen kansen en waar valkuilen? Zijn er concurrenten? Hoe zit het met wet- en regelgeving, logistiek en btw? De ervaringsverhalen van collega-ondernemers, laten zien dat successen niet zomaar komen aanwaaien. Maar met durf en passie komt internationaal handelsplezier en -succes snel dichterbij.

Eerste stappen op de internationale markt

Samen met MKB-Nederland en kennispartner TNT Express openen we de weg naar internationaal succes. We ondersteunen gezamenlijk ondernemers bij hun (eerste) stappen op de internationale markt. Over de grens liggen namelijk volop kansen, ook of juist in deze economisch minder florissante tijden. TNT Express, MKB Servicedesk en MKB-Nederland organiseerden afgelopen jaar (en blijven dit doen) een aantal webinars rondom het thema internationaal ondernemen. Nu is er ook een tastbaar product van de samenwerking, het boek Eerste Hulp bij Internationaal ondernemen.

Export draagt bij aan economische groei

De Nederlandse export is de afgelopen jaren flink gestegen. Exporteerden we in 2005 nog voor €281 miljard, in 2010 lag de waarde op €371 miljard. Dat is een stijging van 32 procent. Nieuwe exportgerichte ondernemingen dragen volgens het Economisch Instituut voor het Midden- en kleinbedrijf meer bij aan economische groei dan bedrijven die zich uitsluitend op de binnenlandse markt richten. Export is dus van groot belang als stimulator om uit de huidige economische recessie te komen.

Nederland verdient namelijk goed aan export: zo’n 30 procent van ons binnenlands product wordt erdoor bepaald. Producten van Nederlandse makelij leveren per euro export 59 cent op, dienstenuitvoer zelfs 76 cent (bron CBS). De totale waarde van geëxporteerde goederen voor het bbp is nog hoger: 70 procent. Het verschil komt uit de wederuitvoer. 

Kansen in Duitsland en België 

Ook bedrijven zelf profiteren van export. Zo krijgen ze toegang tot nieuwe kennis en nieuwe technologieën wat bijdraagt aan de kwaliteit van deze ondernemingen. Alle reden dus om internationale handel te stimuleren. Kansen liggen er genoeg, vooral op nabije markten als Duitsland en België. Die twee landen zijn samen bijvoorbeeld goed voor een groot deel van de sterke groei van de export (+ €19 miljard) begin 2011. Maar ook ver weg is het goed zakendoen. Opvallend is de groeiende aandacht van China voor Nederlandse waar. In 2009 importeerde het Aziatische land voor €22 miljard uit ons land. 

E-book bestellen

Eerste hulp bij Internationaal ondernemen is vanaf 29 februari gratis als E-book te verkrijgen via MKB Servicedesk. 

Gedrukte versie

Liever een gedrukt exemplaar van Eerste hulp bij internationaal ondernemen op de boekenplank? Leden van MKB-Nederland krijgen 5 euro korting op de aanschafprijs van €14,95.