Export naar Frankrijk: Agent of eigen personeel?

Column Anneke van der Pasch | Laagdrempelig starten met eigen Frans personeel

04 mei 2015

Veel Nederlandse exporteurs starten hun activiteiten in Frankrijk met een agent. Een mogelijkheid om tegen een lage investering te kunnen profiteren van het Franse omzetpotentieel. Handelsagenten hebben kennis en ervaring, waardoor jij het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden.

E-book 'Eerste hulp bij Internationaal ondernemen'

Eerste hulp bij internationaal ondernemen

Dit biedt voordelen. Een agent is onafhankelijk en werkt veelal samen met meerdere bedrijven. Hierdoor ontbreekt vaak de betrokkenheid en focus om juist voor jouw bedrijf het onderste uit de kan te halen. Je bent afhankelijk van de inspanningen en welwillendheid van de agent. 

Betrokkenheid en focus

Om in Frankrijk voet aan de grond te krijgen, is het belangrijk samen te werken met iemand die zijn hele ‘ziel en zaligheid’ investeert om voor jouw bedrijf maximale resultaten te realiseren. Een persoon die de tijd neemt voor de klant en investeert in de relatie, want in Frankrijk kost het in eerste instantie tijd om vertrouwen te winnen. Het is belangrijk dat je gezien wordt als betrokken en betrouwbare partner. Iemand met een persoonlijkheid en mentaliteit die perfect passen bij jouw organisatie en dus kan functioneren als visitekaartje. Een ware ambassadeur die het juiste imago heeft en weet neer te zetten.

Lokaal Frans personeel maakt het verschil

Het moet ook iemand zijn die past bij de Franse markt en bij de lokale klanten. Verschillen in taal en cultuur zijn het gemakkelijkst te overbruggen met een Franse medewerker. Een lokale collega die de Franse manier van zakendoen uitstekend kent, maakt werkelijk het verschil. Jouw Franse collega heeft waardevolle kennis van bijvoorbeeld de Franse wet- en regelgeving en een netwerk. Hij of zij kent de lokale markt, weet hoe hij met de Franse hiërarchie moet omgaan en hoe de beslissingstrajecten lopen. 

Een Franse collega in dienst, hoeft niet ingewikkeld te zijn

Ook met eigen Frans personeel kun je laagdrempelig starten. Het is echt niet noodzakelijk om direct een bedrijf op te richten in Frankrijk. Jouw Franse collega kan worden geregistreerd als Répresentant de Firme Etrangère, vertegenwoordiger van een buitenlands bedrijf. Zo komt de persoon in dienst van jouw Nederlandse bedrijf, krijgt deze een arbeidscontract volgens het Franse arbeidsrecht en worden sociale lasten en inkomensbelasting in Frankrijk af gedragen. Met de juiste accountant die zorg draagt voor het opstellen van het arbeidscontract en de verloning, is dit eenvoudig te regelen.

Een Franse collega. De brug tussen jouw bedrijf en de Franse klanten. Een keuze voor betrokkenheid, focus en imago die bij een agent vaak ontbreken. 

Auteur

Anneke van der Pasch