Krijg ik in Italië te maken met corruptie en wanbetalers?

Zo zorg je dat Italiaanse debiteuren hun factuur betalen

21 januari 2013

Italiaanse bedrijven zijn trage betalers. De gemiddelde betalingstermijn lag afgelopen jaren op gemiddeld 72 dagen, blijkt uit cijfers van kredietverzekeraar Atradius. Hoe zorg je ervoor dat jouw rekening wordt betaald?

Whitepaper Ondernemen in Italië

De slechte economische situatie in Italië is mede te danken aan de bloeiende tweede economie in het land. Volgens de BBC mist de overheid gemiddeld 100 miljard euro aan inkomsten door corruptie en belastingontduiking. Corruptie en de omslachtige bureaucratie kunnen soms een hindernis vormen voor ondernemers in het land.

Maatregelen door Monti

Regering Monti gaat daar verandering in brengen en heeft maatregelen aangekondigd, zoals liberalisering van de arbeidsmarkt, versterking van het concurrentievermogen en verbetering van de infrastructuur. Volgens Chris Schoenmakers, economisch adviseur bij de Nederlandse Ambassade in Rome, zal Italië hierdoor transparanter, minder bureaucratisch en een meer open economie worden.

Bureaucratie

Want bureaucratisch, dat is Italië zeker. Is de betalingstermijn bij een gemiddeld bedrijf al langer dan binnen de EU is toegestaan, bij overheidsinstellingen is de betalingstermijn over het algemeen nóg langer, legt Schoenmakers uit. Ondernemer Ridder Drost van Liquido d’Oro kan meepraten over het trage betaalgedrag van de Italianen. Hij importeert olijfolie en doet zaken met zowel lokale boeren als coöperaties. Ridder: “Een betalingstermijn van 90 tot 120 dagen is in Italië heel normaal, maar er valt wel altijd over te onderhandelen.”

Dichtbij de debiteur

Ook ondernemer Martin Noort van Sorriso Verde heeft ervaring met de Italiaanse zakencultuur. Hij exporteert al twaalf jaar snijbloemen en snijgroen. Volgens hem is in zijn sector één procent omzetverlies door wanbetalers zelfs de norm. Hem zal dat niet gebeuren. De truc? Martin: “Dicht op de huid van de debiteur zitten. Wij hebben twee vertegenwoordigers die drie dagen per week in Italië zijn en klantbezoeken afleggen. De relatie is hierdoor heel persoonlijk en de vertegenwoordigers kunnen op tijd aan de bel trekken als er iets misgaat. Het zou lastiger zijn als wij alleen maar vanuit Nederland werkten. Dan verlies je toch sneller het overzicht.”

Tips voor goed zakendoen in Italië

Wil je gaan zakendoen in Italië, besef dan dat rekeningen steevast later betaald worden dan in Nederland. Het is in Italië wel normaal om te onderhandelen over de termijn, dus doe dat dan ook en leg dit zwart op wit vast. Sluit desnoods een kredietverzekering af, al heeft Martin Noort daar niet echt goede ervaringen mee: “We hebben het ooit overwogen, maar toen bleek dat de verzekeringsmaatschappij alleen die klanten wilde verzekeren waarin wij ook het volste vertouwen hebben. De kredietverzekeringsmaatschappij wilde geen risico nemen, maar voor klanten zonder risico heb ik geen verzekering nodig. Hoe paradoxaal allemaal. Wij hebben daarom besloten om zonder kredietverzekering verder te werken.”

Kredietwaardigheid

Check voor je met je zakenpartners in zee gaat of ze kredietwaardig zijn. Dit kun je laten doen door instellingen als Graydon en Dun & Bradstreet. Zij verstrekken kredietrapporten van bedrijven uit de hele wereld. Download het gratis whitepaper ‘Ondernemen in Italië’ voor veel meer informatie en praktische tips over het veroveren van de Italiaanse markt.