"Dompel je onder in de Braziliaanse cultuur"

Pontis ziet kansen in jachtbouw Brazilië

01 december 2017

Met vestigingen in Nederland, de Verenigde Staten en China timmert Pontis Engineering (gestart in 2007) internationaal hard aan de weg. Volgende land van bestemming: Brazilië.

Naam: Dirk Jan Kootstra

Bedrijf: Pontis Engineering

Functie: Directeur

Vestigingen in: Nederland, VS, China

Engineers: 16

Product: Composiet en technologie

Sectoren: Windenergie, jachtbouw

Wereldwijd

“De reden van ons succes is: onze kennis, een goed netwerk, kwaliteit leveren en de betrokkenheid bij onze klant”, weet Dirk Jan Kootstra, directeur van Pontis Engineering. Binnen vijf jaar groeide het bedrijf uit tot een internationale speler in de technologische ontwikkeling van composietproducten. “De wereld is onze markt. 95 procent van onze klanten zit in het buitenland.”

Missie Brazilië

Van 18 tot 23 november 2012 ging Kootstra mee op handelsmissie naar Brazilië. Een land dat voor hem inmiddels bekend is. “Ik heb enige ervaring en affiniteit met het land. In het kader van een project, voor we met Pontis begonnen, hebben we een grote technologie-transfer naar Brazilië verzorgd. Ik heb er al contacten in de windenergie-sector en ons doel voor de komende missie is onze naam verbreden en ook contacten opdoen in de jachtbouw. Daarin gebeurt momenteel heel veel in Brazilië.”

Cultuur

“Iedere cultuur heeft zijn eigenaardigheden”, weet Kootstra. “In Brazilië is het totaal anders zakendoen dan in Nederland, China of de VS. Dingen gaan niet volgens dezelfde logica en in dezelfde snelheid die we als Nederlander gewend zijn. Je moet je aanpassen. Ik zeg altijd; een cultuur, daar moet je in ondergedompeld worden. Je moet het ervaren. In Brazilië is persoonlijk contact heel belangrijk, daar moet je de tijd voor nemen.”

Relaties opbouwen

“Ons doel op de handelsmissie is kennis maken met mogelijke partners en klanten. Het is een illusie om te denken dat je er binnen vijf dagen een deal kunt sluiten, behalve als ze je product of dienst per direct heel hard nodig hebben. Relaties opbouwen is heel belangrijk. Wij werken altijd op basis van vertrouwen en daar moet je in investeren.”

Video’s

Tijdens de handelsmissie naar Brazilië houdt Dirk Jan Kootstra een videoblog bij voor MKB Servicedesk. Regelmatig zal hij een filmpje met belevenissen uit Brazilië delen met de wereld. De video’s zijn te vinden in onze special Brazilië (onderneembrazilie.nl).

Auteur

Raphael Klees