Minister Ploumen: 'Ieder jaar handelsmissie naar Brazilië'

Volg de ondernemers tijdens missie Brazilië

06 december 2012

Op dit moment zit een flinke delegatie van de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven in Brazilië. Als het aan minister Lilianne Ploumen ligt volgt er ieder jaar een missie naar het Zuid-Amerikaanse land, waar de economische kansen enorm zijn.

Ploumen werd twee weken geleden aangesteld als minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zondag vertrok ze met een delegatie van onder andere 157 bedrijven voor haar eerste handelsmissie naar Brazilië. “Het bijzondere aan deze missie is dat het een van de grootste ooit is”, zegt Ploumen, tegenover NUZakelijk.

Ambassadeurs

Het feit dat kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima de handelsmissie zullen begeleiden noemt Ploumen heel bijzonder. “Zij zijn fantastische ambassadeurs voor het Nederlandse bedrijfsleven.” Ze wijst erop dat het land inmiddels de zesde economie van de wereld is, 'met een welvarende middenklasse'. “De waarde van de jaarlijkse bilaterale handel tussen beide landen bedraagt al 10 miljard euro, maar ik wil die positie verder versterken”, aldus Ploumen. “Ik vind het daarbij een eer om deuren te openen voor Nederlandse bedrijven. Buitenlandse Handel betekent binnenlandse banen en dat hebben we hard nodig op dit moment.”

Wereldkampioenschap

Met het oog op het wereldkampioenschap voetbal in 2014 in Brazilië en de Olympische Spelen in 2016, reizen een aantal Nederlandse bedrijven mee die ervaring hebben met ‘crowdmanagement’. Zelfs de Oranjecamping is erbij. “Dit is het moment om gesprekken te voeren, zowel met het lokale bedrijfsleven als met de overheid”, zegt de minister. Dat Nederland nu voor het eerst een Minister van Buitenlandse handel heeft kan tot betere resultaten leiden, zegt zij. “Als minister zit je aan tafel in de Trêvezaal, dat is duidelijk een toegevoegde waarde. Zo zit je dichter op de besprekingen.”

Volg missie Brazilië

Hoe vergaat het de bedrijven in Brazilië? Volg de missie op de voet via onze special Brazilië (onderneembrazilie.nl). Zelf interesse in ondernemen in Brazilië en de kansen die er liggen voor Nederlandse bedrijven? Download de gratis business guide Brazilië.

Lees ook tien basisprincipes voor Succesvol handelen met Brazilië.