Productie op lokaal niveau neemt toe

MKB Trends 2013: Ondernemers kiezen voor Europa in plaats van China

23 september 2016

De productie uitbesteden in lageloonlanden als Bangladesh, China en Taiwan; in 2013 zullen ondernemers het steeds minder doen. Productie op lokaal niveau wordt het weer in 2013.

Whitepaper Onderneem Polen

Die verwachting spreekt ondernemer, schrijver en spreker Leen Zevenbergen uit. “De productie in het buitenland wordt steeds duurder en moeilijker én de kosten voor de vervuiling van het milieu en voor het transport worden hoger. Daarmee wordt productie dichtbij weer interessant.”

Oostblok wordt nieuw productieland

Zevenbergen noemt productie in Nederland als optie, maar ook landen die relatíef dichtbij zijn, zijn een optie volgens hem: “Het Oostblok bijvoorbeeld. Sowieso leiden de productielijnen een stuk terug naar de lokale omgeving.”

Wat moet je dan in China?

Dat daarmee landen als China compleet oninteressant worden voor ondernemers, dát denkt de ondernemer niet. “Alleen al het feit dat China ooit nog op één zal staan qua economie, geeft nog veel kansen. Alleen het sóórt activiteiten dat ondernemers in China uitvoert, zal veranderen. Niet de productie in China, maar verkoop in China gaat interessant worden. Én je kunt natuurlijk perfect ideeën opdoen in dit soort landen."

Auteur

Lenneke Arts