Waarde internationale handel Nederland toegenomen

China verovert plek in top-10 belangrijkste exportlanden

16 april 2013

Nederland heeft in 2011 tien procent meer verdiend met de im- en export van goederen dan in 2010, zo blijkt uit cijfers die het CBS eind december 2012 publiceerde. Duitsland blijft de belangrijkste handelspartner van Nederland, China is nieuw in de top-10.

In dit artikel

In 2011 werd voor 365 miljard euro ingevoerd en voor 409 miljard euro uitgevoerd. Hoewel de waarde van de internationale handel in goederen in 2011 met tien procent in waarde is gestegen, is de stijging toch minder fors dan in 2010. Toen steeg de invoer met 22 procent en de uitvoer met 21 procent. 

Goederen

Nederland exporteert vooral machines en vervoermaterieel, chemische producten, minerale brandstoffen en voeding. Vooral het aandeel van minerale brandstoffen in de totale uitvoerwaarde is flink toegenomen vanwege de hoge olieprijzen. 

Nederland importeert vooral machines en vervoermaterieel, voeding, minerale brandstoffen en chemische producten. 

Landen

Duitsland blijft met afstand de belangrijkste handelspartner voor Nederland, al wordt het aandeel van onze oosterburen wel minder. Dit geldt vooral voor de invoer vanuit Duitsland, dit neemt sinds 2010 met meer dan één procent per jaar af. Een grote stijger is China. De goederenuitvoer naar China is in 2011 met maarliefst 24 procent gestegen, waardoor het land voor het eerst in de top-10 van belangrijkte exportlanden staat. De invoer vanuit China is gelijk gebleven. Het land blijft daardoor op de derde plaats van belangrijkste invoerlanden staan, achter België en Duitsland. 

Stijgers uitvoerlanden in 2011: China, België, Verenigde Staten, Litouwen, Slovenië. 

Stijgers invoerlanden in 2011: Frankrijk, Russische Federatie, Baltische staten, Saoedi-Arabië, Turkije

Bron: CBS  (27-12-2012)