Economie van Duitsland krimpt

Duitse ondernemer blijft toch optimistisch

19 februari 2013

In het vierde kwartaal van 2012 is de Duitse economie met 0,6 procent gekrompen, terwijl een krimp van 0,5 procent was voorspeld. Economen voorspellen voor dit jaar echter betere cijfers en ook Duitse bedrijven zien de toekomst nog steeds zonnig in.

Whitepaper 'Online ondernemen in Duitsland'

De krimp van eind 2012 is de sterkste teruggang sinds het eerste kwartaal van 2009. Toen kromp de economie met 4,1 procent. Opvallend is dat de eerste drie kwartalen van 2012 een lichte groei lieten zien van 0,5; 0,3 en 0,2 procent. Over heel 2012 groeide de economie met 0,7 procent volgens het Duitse bureau voor de statistiek. 

Dat het in het laatste kwartaal minder goed ging, heeft vooral te maken met de teruglopende export door problemen in de eurozone. 

Voorspelling komende jaren

De krimp zet niet door, blijkt uit voorspellingen van economen. In 2013 zal de Duitse economie groeien met ongeveer 0,4 procent en 2014 wordt nog beter. Doe je zaken in Duitsland, dan is er dus geen reden tot zorg. ING-econoom Carsten Brzeski: "Als je Duitsland vergelijkt met de rest van de Europese Unie, dan staan ze er heel stevig voor. Er is geen enkel probleem. Niet op de huizenmarkt zoals in Nederland, niet bij de overheid zoals in de Zuid-Europese landen, niet bij de concurrentiepositie van de exporteurs, niet bij particulieren die te hoge schulden hebben."

Lydia Aalpoel, economisch adviseur van de Nederlandse ambassade in Berlijn: “De Duitse economie gaat in 2014 sterker groeien dan in dit jaar, met name gestoeld op die stijgende binnenlandse vraag. De Bundesregierung gaat voor volgend jaar uit van een groei van 1,6%. Vooral de gunstige situatie op de arbeidsmarkt stimuleert de consumentenbestedingen. De werkgelegenheidscijfers blijven op recordhoogte, de inkomens gaan verder omhoog terwijl de stijging van de  consumentenprijzen binnen de perken blijft."

Duitse bedrijven optimistisch

Niet alleen de overheid en de economen zijn positief, ook Duitse bedrijven kijken met goede moed naar de toekomst. Uit een peiling door de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK) onder 28.000 bedrijven blijkt dat veruit het grootste deel van de ondernemers verwacht dat de economie niet verder zal krimpen. Minder dan 20 procent is pessimistisch gestemd. 

Bronnen: Statistisches Bundesamt, BNR

Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland en ondanks de kleine dip van eind 2012, biedt de Duitse economie genoeg mogelijkheden om te ondernemen. Wil je weten waar de kansen liggen, download dan vanaf 28 februari 2013 onze nieuwste business guide Duitsland.