MKBuzz op de Week van de Ondernemer: Internationaal ondernemen

Tips and tricks om te ondernemen in Turkije, Polen, Brazilië en Duitsland

29 november 2013

De Week van de Ondernemer staat op woensdag 10 april in het teken van internationaal ondernemen. MKB Servicedesk staat met de MKBuzz ook bij de Jaarbeurs Utrecht. Vanuit de bus maken we live uitzendingen over ondernemen in Turkije, Polen, Brazilië en Duitsland.

De MKBuzz staat op de Week van de Ondernemer. Loop vooral binnen om te kijken wat MKB Servicedesk voor jou kan betekenen. Vanuit de bus worden elke dag hangouts opgenomen en uitgezonden. Woensdag 10 april maken we vier thema-uitzendingen over Internationaal ondernemen. Ben je niet op de Week van de Ondernemer? Kijk dan elke dag tussen 10:00 en 11:00 en tussen 12:00 en 13:00 live mee!

Programma

10:00 - 10:30 Turkije - Known Consignor

Je hebt de erkenning Known Consignor nodig als je per vliegtuig goederen wilt exporteren, bijvoorbeeld naar Turkije. Hierover spreken we onder meer met Marc Guillet, auteur van de business guide Turkije die binnenkort uitkomt en freelance correspondent in Istanbul. Sükrü Masmas, directeur van Syam, exporteert bloemen en planten naar Turkije. Deze ondernemer staat met een been in Nederland en het andere in Turkije, net als Aad Verbakel, al sinds de jaren '90 actief in Turkije en exporteur van glazen kassen. Daarnaast vertelt Kees Kraaijenoord van TNT Express alles over Known Consignor, wat heb je nodig om met het vliegtuig goederen te kunnen exporteren?

10:30 - 11:00 Polen - Ambassade

Anneke Adema is hoofd van de Economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Warschau. Zij vertelt hoe de ambassade ondernemers helpt voet aan de grond te krijgen in Polen. We focussen daarbij op watermanagement. Stedenbouwkundige Huub Droogh spreekt vanuit Poznan mee. Hij werkt namens RDH Landschapsarchitecten aan de revitalisatie van het Poolse stadsdeel Fordon. Gijs van den Boomen is in de MKBuzz om toe te lichten wat zijn bedrijf KuiperConstructions doet om Poznan te beschermen tegen de rivier Werta.

12:00 - 12:30 Brazilië - handelsmissie

Dirk Jan Kootstra, directeur van Pontis, ging in november 2012 mee met de handelsmissie naar Brazilië. Hij vertelt over het nut van deze missies en wat het hem concreet heeft opgeleverd. Ook spreken we met Mathijs Affourtit en Hans Peter Poelstra van het Amsterdam Research Project (ARP), dat marktonderzoek doet in Brazilië en informatie verstrekt aan ondernemers die geïnteresseerd zijn in het land. Avonturier Robert Verhoeve vertelt over de kansen in Brazilië en de Braziliaanse cultuur, die hij na jaren ondernemen in dit land als geen ander kent.

12:30 - 13:00 Duitsland - Topsectoren

Nienke Pilkes van Gateway to Germany is aanwezig in de MKBuzz. Zij is exportconsultant en weet alles over de verschillen tussen zakendoen in Duitsland en zakendoen in Nederland. In deze hangout wordt ook het topsectorenbeleid belicht. In hoeverre helpt dit beleid om voet aan de grond te krijgen bij onze belangrijkste handelspartner? De focus ligt op de topsector Agri & Food. Lieke de Kan van de stichting Food Valley vertelt hoe zij Nederlandse ondernemers helpt de Duitse markt te veroveren.

Auteur

Marlou Visser