Deutsche Bank moet er voor juni met ondernemers uitkomen

Tweede Kamer legt bank deadline op

29 april 2013

In juni moet Deutsche Bank met alle klanten die worden afgestoten, tot een bevredigende oplossing zijn gekomen. Dat eist de Tweede Kamer. Deutsche Bank wil 18.000 klanten kwijt, onder wie 16.000 ondernemers.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zal de boodschap bij de bank overbrengen. Directeur van Deutsche Bank Nederland Kees Hoving heeft de minister al toegezegd zorgvuldig met de afgestoten klanten om te gaan. MKB-Nederland drong er eerder ook bij Deutsche Bank op aan dat de bank met alle ondernemers tot een redelijke oplossing komt.

Onrendabel

Deutsche Bank nam in 2009 een zakelijke portefeuille over die ABN AMRO noodgedwongen moest afstoten. Maar volgens de bank zijn de kleinere ondernemers, met een omzet tot ongeveer een miljoen, niet rendabel. 18.000 klanten hebben een brief gekregen dat zij beter op zoek kunnen gaan naar een andere bank.

Voor vierduizend van deze klanten is een overstap problematisch. Zij hebben een lopend krediet bij Deutsche Bank. Deze voortijdig opzeggen en overhevelen naar een andere bank brengt kosten met zich mee. Bij de bank blijven is ook lastig, omdat zij geen nieuwe leningen meer krijgen.

Gedwongen overstap

MKB-Nederland en de Tweede Kamer eisen dat de bank met elk van deze ondernemers tot een goede oplossing komt. Eventuele boetes moeten redelijk zijn en ondernemers moeten niet in de problemen komen door de gedwongen overstap.

Overigens mag een bank je krediet niet opzeggen als je je aan alle kredietvoorwaarden hebt gehouden. Als de bank dat wel doet, kun je dit aanvechten. Advocaat Arjen Paardekoper legt uit hoe het precies zit.

Ook een klacht over de bank?

Registeer je klacht over kredietverstrekking via mkbkredietdesk.nl. Dit initiatief van MKB-Nederland, VNO-NCW en de NVB is bedoeld om de knelpunten rondom kredietverlening inzichtelijk maken en aan te pakken.

Auteur

Marlou Visser